Absolutním vítězem Concertino Praga se po dlouhé době stal český klavírista

11. únor 2019

Mezinárodní odborná porota určila ve čtvrtek 7. února a pátek 8. února 2019 vítěze 53. ročníku tradiční rozhlasové soutěže Concertino Praga. Tento rok byla soutěž vypsána pro sólové strunné nástroje – klavíry, housle, violoncella a poprvé také harfy.

Nelehký úkol před sebou měla mezinárodní porota Concertino Praga 2019, a to vybrat vítěze z 31 přihlášených soutěžících z Arménie, Rakouska, Bulharska, Nizozemí, Německa, Velké Británie, Polska, Rumunska, Ruska, Slovinska a Ukrajiny. Českou republiku reprezentovalo pět soutěžících.

Porota pracovala ve složení: Doris Blaich (producentka německého veřejného rozhlasu SWR2), Michael Frischenschlager (housle, Rakousko), Holger Hettinger (vedoucí hudby v Deutschlandfunk Kultur v Berlíně), Lydie, Härtelová (harfa), Lukáš Klánský (klavír), Tomáš Strašil (violoncello) a Marek Valášek (sbormistr a dirigent).

Absolutním vítězem se stal klavírista Jan Čmejla z České republiky. Absolutnímu vítězi vydá Český rozhlas profilové CD a zároveň obdrží finanční odměnu ve výši 1 000 EUR.

„I když jsem byla připravená na to, že uslyším výborné výkony soutěžících, překvapilo mě, jak ti, kteří ve svých kategoriích dostali nejvíce bodů, hráli: byly to neuvěřitelně zralé výkony, po všech stránkách dokonalé. Nechce se ani věřit, že soutěžícím je maximálně šestnáct let...“, říká harfistka Lydie Härtelová, předsedkyně letošní mezinárodní poroty Concertino Praga.

V kategorii KLAVÍR byly uděleny tyto ceny:

  1. cena Jan Čmejla (Česká republika)
  2. cena Eliška Tkadlčíková (Česká republika)

    Čestné uznání: Eva Garet (Rumunsko), Gabriela Bortnowska (Polsko)                          

V kategorii HOUSLE byly uděleny tyto ceny:

  1. cena Wiktor Dziedzic (Polsko)
  2. cena Lora Markova (Bulhrasko)

    Čestné uznání Sofiia Yakovenko (Rusko), Maria Dueňas (Rakousko), Klára Erdingerová  (Česká republika)                                          

V kategorii VIOLONCELLO byly uděleny tyto ceny:

  1. cena Syon Najman (Bulharsko)
  2. cena Mariia Slashcheva (Rusko)

    Čestné uznání Thomas Prechal (Nizozemí), Konstancja Smietanska (Polsko)    

V kategorii HARFA byly uděleny tyto ceny:

  1. cena Aleksandra Arsenova (Rusko)
  2. cena Yelyzaveta Rakovska (Ukrajina)

    Čestné uznání Jernej Mišič (Slovinsko), Martin Sadílek (Česká republika), Victoria Markova (Bulharsko)                                                                            .

Mezinárodní porota Concertino Praga 2019

Zleva: Holger Hettinger, Tomáš Strašil, Lydie Härtelová, Doris Blaich, Michael Frischenschlager, Marek Valášek a Lukáš Klánský

Koncert vítězů se uskuteční ve Dvořákově síni pražského Rudolfina v neděli 9. června 2019. Na koncert naváže tradiční Jihočeský festival Concertino Praga. Laureáti vystoupí v koncertních sálech či zámcích čtyř měst v termínu od 10. do 16. června.

Kompletní výsledky si můžete prohlédnout v přiložené výsledkové listině:

.

Spustit audio