Syon Najman

26. únor 2019

Bulharský violoncellista Syon Najman, který v loňském roce na Concertino Praga vyhrál 2. místo v kategorii Kvarteto, letos zvítězil v kategorii Violoncello.

Syon se narodil v roce 2002 v belgických Antverpách. V šesti letech nastoupil do třídy violoncellistky Daniely Cherpokové v Národní hudební škole Ljubomira Pipkova v bulharské Sofii. V roce 2016 byl přijat do třídy Romaina Gariouda v L'Haÿ-les-Roses ve Francii.

Jako sólový hráč je laureátem několika mezinárodních soutěží – Young Virtuosos (Sofie) a violoncellové soutěže Karla Davidova (Kuldiga, Lotyšsko). Se svým smyčcovým kvartetem získal ceny na mezinárodních soutěžích Naděje, Talenty, Mistři (Dobrich, Bulharsko) a Concertino Praga (Česká republika).

Spolupracuje s mezinárodně uznávanými violoncellisty Stefanem Popovem, Vladimirem Perlinem, Dominiquem de Williencourt, Romainem Garioudem, Martinou Schucanovou a mnoha dalšími. V roli sólisty i komorního hráče se zúčastnil letních kurzů a festivalů v Belgii (Musica Mundi), Švýcarsku (Astona), Itálii (Mezinárodní festival Luci della Ribalta) a v Bulharsku (Balchik Music Campus).

Spustit audio

Více o tématu