Klára Erdingerová

25. březen 2019

Česká houslistka Klára Erdingerová získala čestné uznání v kategorii Housle.

Klára Erdingerová se narodila v roce 2002 v Brně. Na housle začala hrát ve čtyřech letech pod vedením svého otce, dirigenta Josefa Staňka; od roku 2008 studuje u profesora Františka Novotného.
Od roku 2008absolvovala řadu národních i mezinárodních soutěží, na nichž získala první nebo druhou cenu (Mezinárodní soutěž Josefa Muziky, Kocianova houslová soutěž, Mezinárodní houslová soutěž PhDr. Josefa Micky). Spolupracovala také s Českými komorními sólisty, opakovaně vystoupila v rámci cyklu koncertů pro mladé talenty Mozartovy děti s Filharmonií Brno a v koncertních abonmá Filharmonie Brno.

Na podzim 2013 byla na základě výběrových přehrávek vybrána k účinkování s Českou filharmonií pod taktovkou Jiřího Bělohlávka.

V roce 2015 se stala absolutní vítězkou soutěže Prešporský Paganini v Bratislavě, na jaře 2016 získala 1. místo v soutěži Klasicismus (našel jsem soutěž Klasicismu s a smyčcové nástroje, ale to by měla upřesnit) a v dubnu 2016 obdržela na Mezinárodní soutěži Balyse Dvarionase ve Vilniusu titul laureáta a zvláštní cenu za provedení Ernstova Ronda Papagena.

Spustit audio

Více o tématu