Lora Markova

25. březen 2019

Bulharská houslistka Lora Marková získala 2. cenu v kategorii Housle.

Lora se narodila v roce 2003 v Sofii. Zpěvu a hře na klavír se začala věnovat už ve svých třech letech. V pěti letech začala hrát na housle a o rok později byla přijata do Národní hudební školy Ljubomira Pipkova v Sofii do třídy prof. Blagorodny Tanevy.
Lora je laureátkou několika mezinárodních soutěží. Získala mimo jiné první cenu na soutěži Young Virtuosos (Sofie, 2013), Soutěži Dobrina Petkova (Plovdiv, 2013) a Soutěži prof. Nedyalky Simeonové (Haskovo, 2014 a 2018), cenu Grand Prix na Mezinárodní houslové soutěži v srbském městě Niš (2013) a soutěži Země a člověk (Sofia 2018), druhou cenu na Mezinárodní houslové soutěži v Oděse (2018) a dvě třetí ceny na mezinárodních soutěžích v Itálii.

Lora se zúčastnila festivalu Musica Mundi v Bruselu a vystoupila na koncertech ve Frankfurtu nad Mohanem a New Yorku. Představila se také s několika symfonickými orchestry z Bulharska a Belgie. Zúčastnila se mistrovských kurzů Zakhara Brona, Dory Schwarzbergové, Pavla Vernikova, Leonida Kerbela a dalších. V letošním roce se stala žačkou Maria Hossena na Nové Bulharské univerzitě v Sofii. Hraje na housle, které jí poskytla Nadace Vlado Tileva.

Spustit audio

Více o tématu