Wiktor Dziedzic

26. únor 2019

Polský houslista Wiktor Dziedzic zvítězil v kategorii Housle; v loňském roce na Concertino Praga vybojoval 2. místo v kategorii Trio.

Wiktor Dziedzic začal hrát na housle ve čtyřech letech. Je studentem Natana Dondalského v hudební škole G. Bacewiczové v polském městě Koszalin. Získal řadu ocenění v národních i mezinárodních houslových soutěžích; mezi jeho úspěchy patří například Grand Prix v soutěži Uměleckého vzdělávacího centra, Grand Prix v Národní houslové soutěži v Toruni, první cena v Národní houslové soutěži M. Ławrynowicze, druhá cena v Mezinárodní houslové soutěži George Philippa Telemanna v Poznani a druhá cena v 52. ročníku mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga, ve které soutěžil v kategorii Trio.

Wiktor získal několik stipendií; nejvýznamnější z nich jsou stipendium ministra kultury Polské republiky, stipendium Mladého Polska, stipendium Národního dětského fondu a stipendium starosty města Koszalina.

V posledních letech účinkuje s Koszalinským filharmonickým orchestrem, Filharmonií Varmijsko-mazurského vojvodství a s Podkarpatskou filharmonií.

Wiktor vystupuje jako sólista i komorní hudebník v Polsku, Německu a České republice.
Zúčastnil se mistrovských kurzů Larissy Kolosové, Agaty Szymczewské, Bartosze Bryły, Jana Staniendy a Herwiga Zacka.

Spustit audio

Více o tématu