Představujeme výsledky 1. kola Concertino Praga 2022

10. květen 2022

Poslední dubnový týden rozhodla mezinárodní porota o finalistech 56. ročníku Dvořákovy rozhlasové soutěže pro mladé hudebníky Concertino Praga. Soutěž letos probíhá pouze v sólové kategorii.

Desetičlenná mezinárodní porota ohodnotila výkony všech soutěžících. Na prvních 4 místech se umístili: klavírista Nikolay Biryukov (Rusko), houslistka Diana Chausheva (Bulharsko), violoncellistka Polina Tkhay (Rusko) a klavírista Victor Vichev (Bulharsko).

V souvislosti s vojenskou agresí Ruské federace na území Ukrajiny je pozastaveno přijímání žádostí o víza občanům Ruské federace (dle usnesení vlády České republiky č. 254/2022  ze dne 30. 3. 2022). Soutěžící Polina Tkhay a Nikolay Biryukov se tak nemohou zúčastnit finálového kola soutěže. Ve veřejném finále se tedy představí soutěžící, kteří byli odbornou porotou hodnoceni jako další v pořadí – trumpetista Filippo Lombardi (Itálie) a houslista Richard Kollert (Česká republika).

O vítězství v Dvořákově rozhlasové soutěži pro mladé hudebníky budou finalisté Diana Chausheva, Richard Kollert, Filippo Lombardi a Victor Vichev usilovat na veřejném finálovém soutěžním koncertě v Rudolfinu v sobotu 16. září 2022 za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Roberta Jindry.

Podrobné informace ohledně průběhu prvního kola sólové kategorie Concertino Praga 2022 jsou k dispozici ve výsledkové listině.

„Byl to zážitek poslouchat tyto mladé umělce a mnohokrát jsem nechtěla věřit tomu, že někdo, komu ještě nebylo třeba ani 15 let, dokáže hrát tak dokonale. Někdy takový výkon není slyšet ani od profesionálů. Je to fantastické a je mi ctí, že mohu být malou měrou nápomocná v jejich začátcích úžasné kariéry.  Děkuji Vám za vše, co pro takto velké talenty děláte.“, zhodnotila letošní 1. kolo soutěže česká harfistka Jana Boušková.

Vítěz soutěže získá možnost natočit vlastní propagační nahrávku v Českém rozhlase. Dalšími cenami jsou stipendia ve výši 5 000, 2 800 a 1 700 EUR, které zaštiťuje Nadace Karel Komárek Family Foundation a další partneři.  Vítězové mohou finanční odměny, které udílí Akademie klasické hudby, využít pro své další hudební vzdělávání nebo na nákup nového nástroje. Posluchači finálových klání budou mít navíc možnost udělit cenu publika.

Kromě stipendií a profilového CD už nyní porota rozhodla o udělení speciálních cen. Cenu Nadace Bohuslava Martinů získal Nikolay Biryukov za nejlepší interpretaci skladatelova díla. Cena Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové za nejlepší interpretaci skladby 20. či 21. století byla udělena Polině Tkhay.

Cena pro nejúspěšnějšího českého účastníka, kterou věnuje Nadace Karel Komárek Family Foundation, byla udělena Richardu Kollertovi.

Všichni finalisté následně vystoupí na Jihočeském festivalu Concertino Praga.

Spustit audio