Jaké bylo Concertino Praga 2022

9. listopad 2022

Změna, která soutěži dala nový směr a vítr do plachet, vznikla partnerstvím Českého rozhlasu, jenž soutěž v roce 1966 založil, a Akademie klasické hudby, která mimo jiné pořádá Mezinárodní hudební festival Dvořákova Praha. Finále se tak již potřetí stalo součástí programu tohoto festivalu. Na pódiu mladé talentované muzikanty doprovodil Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Roberta Jindry.

Finálový večer připadl na pátek 16. září. Finalisté soutěže Concertino Praga 2022 hráli před zaplněnou Dvořákovou síní Rudolfina a živě je na vlnách Českého rozhlasu přenášela stanice Vltava. Do poslední chvíle napínavé finále rozhodl verdikt devítičlenné mezinárodní poroty v čele s klavíristou a věhlasným pedagogem salzburského Mozartea Pavlem Gililovem.

Vítězkou se stala bulharská houslistka Diana Chausheva, která vyhrála také Cenu diváků přesvědčivým podáním Koncertu pro housle a orchestr č. 1 g moll Maxe Brucha. Její interpretace tohoto díla působila nesmírně vyzrále a Diana přesvědčila publikum o tom, že svůj nástroj zvládá i po technické stránce s obrovskou jistotou.

Druhé místo získal italský trumpetista Filippo Lombardi, který oslnil publikum provedením hned dvou koncertů pro trubku a orchestr. Zazněly koncerty Oskara Böhmeho a Josepha Haydna, čímž se jedinému zástupci dechových nástrojů v rámci finálových vystoupení dostalo stejného prostoru k prezentaci svých dovedností jako u ostatních účastníků veřejného finále, jejichž repertoár obsahoval díla časově rozsáhlá.

Třetí příčka patří českému houslistovi Richardu Kollertovi za bezchybné provedení Chačaturjanova Houslového koncertu.

Čestné uznání 1. stupně získal klavírista Viktor Vichev, který si pro svou finálovou prezentaci vybral nesmírně náročný Koncert pro klavír a orchestr č. 2 c moll Sergeje Rachmaninova.

Vedle obrovských nových zkušeností s působení na prestižním koncertním pódiu si tak všichni finalisté odnesli z pódia i své ceny, které jim za úspěšné působení udělil Český rozhlas a Akademie klasické hudby. Společně s diplomem vítěze se díky Českému rozhlasu dostane Dianě Chausevě možnosti vytvořit profesionální nahrávku v rozhlasovém studiu, která bude zhmotněna formou CD nosiče. Dalšími a významnými bonusy pro všechny finalisty jsou účelová stipendia podporovaná Nadací Karel Komárek Family Foundation, Nadací Bohuslava Martinů a Nadačním fondem Zuzany Růžičkové a Viktora Kalabise, společností Bulb a nakladatelstvím Bärenreiter Praha. A vedle těchto stipendií se i nadále Český rozhlas a Akademie klasické hudby budou snažit vyhledávat další koncertní příležitosti pro laureáty soutěže.

Hned ta první přišla s ukončením soutěžního klání prostřednictvím Českého rozhlasu, díky kterému program laureátů Concertino Praga 2022 v České republice neskončil. V neděli 18. září se vydali do Jindřichova Hradce, aby spolu prožili týden v Jihočeském kraji. Jihočeský festival Concertino Praga je jen o dva roky mladší než soutěž sama.

„Samá milá překvapení,“ říká hudební režisér Petr Strejc, který byl letos na Jihočeském festivalu poprvé. „Když jsem přijel na první koncert do Českého Krumlova, neznal jsem výsledky a jsem rád, že jsem se ve svém tipu, kdo vyhraje, trefil. Jsem houslista a vítězka mě moc potěšila svými výkony. Stalo se mi, že jsem si při generálce sedl a zapomněl, že jsem režisér. Prostě jsem vypadl z role a nechal jsem se unášet její hrou.“

Petr Strejc dále oceňuje zápřah, který patnáctileté děti ustály – pět koncertů v pěti dnech, přejíždění po Jihočeském kraji, koncentraci ke každému výkonu a cvičení na další koncerty a soutěže.

I klavírista Daniel Wiesner, který na Jihočeském festivalu spolupracuje už delší dobu, říká, že se vždy jedná o příjemný, ale náročný týden. „Skvělí byli klavíristi, protože do toho vidím nejvíce a obdivuji je. Technicky nemají vůbec žádný problém. Nejvíce mě zaujal ázerbajdžánský klavírista Jamil Sadizade. Právě v jeho podání už tam byla i nějaká nadstavba a zralost, nejen vysoká technická kvalita. Jeho interpretace promlouvala ke mně i k lidem v sále.“

Stanislav Gallin, který také zažil v roli klavírního doprovazeče již několikátý Jihočeský festival, ještě dodal: „Úroveň soutěže je stále vysoká a laureáti na svůj věk podávali zralé výkony a hezky spolu fungovali i po lidské stránce.“

Z pohledu Českého rozhlasu jako spolupořadatele soutěže a pořadatele Jihočeského festivalu je týden strávený s finalisty a semifinalisty soutěže Concertino Praga na koncertech v jižních Čechách kapitolou, která má svůj neskutečný půvab. Je úžasné sledovat, jak se všem po finále uleví a začíná čas společného zkoušení, hraní, diskusí, prostě čas poznávání nových lidí, budování nových přátelství. Ani není třeba tomu nijak napomáhat, mladým hudebníkům to jde skvěle, skrz hudbu, tak trochu samo.

Vítězka letošního Concertino Praga, bulharská houslistka Diana Chausheva, si Jihočeský festival pochvalovala: „Pobyt zde se mi velmi líbil, hlavně setkání s novými lidmi a jejich poznávání. Nejzajímavější pro mě byla architektura, zejména ta českokrumlovská! První věc, která mě napadne, když si na Jihočeský festival vzpomenu, je hlavně zábava. Moc se mi líbily procházky po městech, která jsou klidná, a člověk se při nich může opravdu uklidnit a také si povídat a fotit se se svými přáteli!“

Laureáti Concertino Praga 2022 postupně vystoupili v Českém Krumlově, Bechyni, Třeboni a Jindřichově Hradci. Pokud jste se na koncerty Jihočeského festivalu nedostali, máte příležitost si je poslechnout ze záznamu na stanici Vltava. Poslechnout si můžete také záznam koncertu Veloce String Quartetu – laureáta ceny Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové za rok 2021. Neváhejte a nalaďte se na mladé, stojí to určitě za to!

>>> Nahrávky jednotlivých koncertů si můžete poslechnout zde.