Vyrovnané finále Concertino Praga 2022 vyhrála Diana Chausheva

17. září 2022

Finalisté soutěže Concertino Praga 2022 hráli před zaplněnou Dvořákovou síní Rudolfina a živě je na vlnách Českého rozhlasu přenášela stanice Vltava. Zvítězila bulharská houslistka Diana Chausheva a její interpretace Koncertu pro housle a orchestr č. 1 g moll Maxe Brucha.

Do poslední chvíle napínavé finále rozhodl verdikt devítičlenné mezinárodní poroty v čele s klavíristou Pavlem Gililovem. Druhé místo obsadil italský trumpetista Filippo Lombardi, třetí příčka patří českému houslistovi Richardu Kollertovi a čestné uznání 1. stupně získal klavírista Viktor Vichev. Soutěžní koncert se uskutečnil v rámci festivalu Dvořákova Praha, sólisty doprovázel Symfonický orchestr Českého rozhlasu s dirigentem Robertem Jindrou.

„Chci poblahopřát všem laureátům letošního Concertina k jejich úžasným výkonům i ocenění. Jsem hrdý na to, že soutěž, kterou Československý rozhlas založil v roce 1966 a která vygenerovala celou řadu světově uznávaných interpretů, se nadále dynamicky rozvíjí, a to díky společné soustavné péči Českého rozhlasu a Akademie klasické hudby. Vyústění soutěžního úsilí mladých hudebníků v rámci festivalového programu Dvořákovy Prahy je motivací i odměnou za jejich práci a oddanost hudbě, která je základní podmínkou k absolvování nelehkého životního úkolu. Následný Jihočeský festival Concertino Praga, který Český rozhlas pro laureáty pořádá již 54 let, je pro soutěžící pomyslnou třešničkou na hudebním dortu,“ říká generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral.

„Vůbec jsem to nečekala, ostatní finalisté byli totiž úplně úžasní. Na celé soutěži mi přijde důležité, aby nás i porotu bavila, což se myslím podařilo. Jsem opravdu překvapená, ale moc šťastná, protože Concertino Praga mi pomůže v další cestě a doufám, že mohu inspirovat i další mladé kolegy,“ řekla bezprostředně po vyhlášení výsledků Diana Chausheva.

Vítězka 56. ročníku Dvořákovy rozhlasové mezinárodní soutěže pro mladé hudebníky Concertino Praga získává díky podpoře rodinné nadace Karel Komárek Family Foundation stipendium ve výši 5000 eur, které je určené na další hudební rozvoj, případně zakoupení nového nástroje, a zároveň má možnost pořízení profesionální nahrávky ve studiích Českého rozhlasu. Soutěžící na druhém místě od nadace získává 2800 eur. Třetímu místu náleží stipendium ve výši 1700 eur, které věnuje společnost Bulb. Finanční odměnou je podpořeno i čtvrté místo, jehož dárcem ve výši 700 eur je vydavatelství Bärenreiter Praha.

V mezinárodní odborné porotě, které předsedal klavírista Pavel Gililov, usedly veličiny českého hudebního světa – klavírista Ivo Kahánek, houslista Josef Špaček, violoncellista Tomáš Jamník a klarinetista Irvin Venyš. Nechyběli ani porotci ze zahraničí, jmenovitě intendant Bamberských symfoniků Marcus Rudolf Axt, trumpetista Sergej Nakarjakov, klarinetista Wenzel Fuchs a houslista Boris Brovtsyn.

Bonusem pro finalisty a další vybrané účastníky soutěže je série koncertů Jihočeského festivalu Concertino Praga. Všechny koncerty konané od 19. do 23. září v atraktivních historických sálech Českého Krumlova, Bechyně, Třeboně a Jindřichova Hradce zaznamenává nebo vysílá přímým přenosem Český rozhlas Vltava.

Další ceny a čestná uznání:

Cenu Nadace Bohuslava Martinů získal Nikolay Biryukov za nejlepší interpretaci skladatelova díla.

Cena Nadačního fondu Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové za nejlepší interpretaci skladby 20. či 21. století byla udělena Polině Tkhay.

Cena pro nejúspěšnějšího českého účastníka byla udělena Richardu Kollertovi.

Cenu publika na základě hlasování diváků v Rudolfinu (stipendium 500 eur) získala Diana Chausheva.

Více o tématu