Porota 1. kola

Představujeme vám porotu 1. kola Concertino Praga 2022.

Igor Ardašev

Klavírista Igor Ardašev vystudoval Konzervatoř Brno a JAMU. V letech 1989–1992 studoval u Paula Badury-Skody v Rakousku a u Rudolfa Serkina v USA. Získal řadu ocenění na mezinárodních soutěžích, mj. na Čajkovského soutěži v Moskvě, Soutěži Pražského jara a Soutěži královny Alžběty v Bruselu. Je zván na mezinárodní hudební festivaly Pražské jaro, Janáčkův máj, Festspiele Europäische Wochen Passau, Musikfestival Schloss Moritzburg, Festival Rudolfa Firkušného, Concentus Moraviae a další. Jeho diskografie zahrnuje soubornou nahrávku Beethovenových houslových sonát, díla Čajkovského, Janáčka, Dvořáka, Smetany, Liszta, Martinů, Ježka, Prokofjeva ad. Od roku 2012 pedagogicky působí na Janáčkově akademii múzických umění v Brně. 

Jakub Jan Bokun

Polský klarinetista a dirigent Jan Jakub Bokun je uměleckým ředitelem festivalu Clarimania, zakladatelem a dirigentem komorního orchestru Inter>CAMERATA a předsedou polské pobočky Mezinárodní klarinetové asociace. Studoval na Hudební akademii ve Wrocławi a na pařížské Conservatoire National Supérieur de Musique. Je vítězem řady mezinárodních soutěží. Dirigování studoval mj. u Sergiu Celibidacheho, Davida Zinmana, Kurta Masura a Jamese Levina. Jako klarinetista a dirigent natočil patnáct CD. Je vyhledávaným pedagogem, který vedl řadu kurzů v Bruselu, v Sofii, Bělehradu, Praze, Paříži, Brně, Lublani, Mexiku, Pekingu, Tokiu, Ávile a v USA. V současné době působí na Hudební akademii Karola Lipińského ve Wrocławi.

Jana Boušková

Harfistka Jana Boušková patří k předním osobnostem českého interpretačního umění, vystupuje na renomovaných světových pódiích a festivalech. Mezi nejvýznamnější patří její sólové recitály v newyorském Lincolnově centru, v Theatre Châtelet v Paříži, ve vídeňském Musikvereinu a na festivalech Pražské jaro, Smetanova Litomyšl nebo Berliner Festtage. Jako komorní hráčka spolupracuje s uznávanými interprety, jakými jsou Emmanuel Pahud, Christian Tetzlaff, Sharon Kam či Mstislav Rostropovič. Společně s houslistou Maximem Vengerovem absolvovala velké turné po Izraeli a Evropě. Je laureátkou prestižních mezinárodních harfových soutěží a držitelkou řady dalších ocenění. Od roku 2005 je sóloharfistkou České filharmonie.

Raimon Colomer

Všestranný hudebník Raimon Colomer vystudoval hru na kytaru a kompozici. Jako zpěvák působil v několika sborech včetně Orfeó Català de Barcelona, s nímž vystupoval po Španělsku, Francii, Itálii, Švýcarsku, Mexiku a na Kubě. Jako pedagog působil na několika hudebních školách v Katalánsku, kde kromě výuky harmonie, kontrapunktu a hudebních forem rovněž pořádal hudebněvědné konference. V letech 2005–2020 byl vedoucím rozhlasové stanice Catalunya Música, kde dodnes působí jako hudební redaktor. Má za sebou zkušenosti z porot několika hudebních soutěží a od roku 2016 je členem poradního sboru L’Auditori, nejvýznamnější hudební instituce v Katalánsku.

Petr Hanzlík

Petr Hanzlík vystudoval skladbu na Konzervatoři Jaroslava Ježka. Jako hudební skladatel, dramaturg, hudební režisér, zpěvák, producent a organizátor s více než třiceti lety zkušeností napříč hudebními žánry spolupracuje dlouhodobě s Českým rozhlasem i Concertinem Praga. Je autorem několika desítek skladeb v oblasti komorní, symfonické, jazzové, alternativní i scénické hudby. Je také uměleckým ředitelem a šéfdramaturgem hudebních kurzů a festivalu komorní hudby Setkání s hudbou v Soběslavi a zakladatelem a předsedou stejnojmenného spolku. Působí jako zpěvák a leader vokálního kvarteta The Swings a kapel DayDream Band a Domácí výroba. Jeho koníčkem je fotografování.

Milan Muzikář

Milan Muzikář se hudbě věnuje od šesti let. Absolvoval konzervatoř v Teplicích a Hudební fakultu AMU. Během studií zvítězil ve třech republikových soutěžích. V letech 1992–1995 byl členem Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně. Od roku 1996 je sólofagotistou Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Mezi své největší úspěchy řadí uvedení Fagotového koncertu Ladislava Simona společně se SOČRem pod taktovkou šéfdirigenta Vladimíra Válka. V roce 2006 přednesl v Bratislavě za doprovodu Slovenské filharmonie Grandkoncert Johanna Nepomuka Hummela. Od začátku roku 2017 byl jmenován do funkce ředitele Západočeského symfonického orchestru Mariánské Lázně, kde působí také jako sólofagotista.

František Souček

Houslista František Souček vystudoval konzervatoř a HAMU v Praze. Je primáriem Zemlinského kvarteta,Jan Boušková které založil roku 1994 a s nímž mj. získal prestižní francouzské ocenění Diapason d´Or i ceny na soutěžích Pražské jaro 2005, New Talent EBU 2003, Londýn 2006, Banff 2007, Bordeaux 2010 aj. Jako sólista je držitelem hlavních cen na mezinárodních soutěžích Tribune of Young Artists UNESCO Lublaň, Louis Spohr Weimar, Rotary Norimberk, Kocianova houslová soutěž, Concertino Praga, Beethovenův Hradec aj. V letech 2006–2010 pracoval jako asistent kvartetní třídy prof. Waltera Levina a Rainera Schmidta na univerzitě v Baselu, od roku 2009 vyučuje housle a komorní hru na Pražské konzervatoři.

Felix Renggli

Švýcarský flétnista Felix Renggli vystupuje jako sólista i komorní hráč a pořádá mistrovské kurzy v Evropě, Jižní Americe, USA, Japonsku, Koreji a Číně, jako host se pravidelně objevuje na mezinárodních hudebních festivalech. Jeho repertoár sahá od staré hudby na dobových nástrojích až po díla autorů současných. Od roku 1994 působil jako profesor flétny a komorní hudby na Vysoké škole hudební v Basileji, v letech 2004–2014 pak na Vysoké škole hudební ve Freiburgu. Od roku 1999 je jedním ze tří uměleckých ředitelů cyklu Švýcarské komorní koncerty. Na svém kontě má řadu nahrávek se Švýcarskými komorními sólisty, Heinzem Holligerem, Cameratou Bern či Arditti Quartetem.

Roman Rindberger

Rakouský trumpetista a pedagog Roman Rindberger pochází z hudební rodiny. Hru na trubku studoval v Salcburku, Mohuči, Basileji a Karlsruhe, byl stipendistou Berlínské filharmonie a Curyšské opery. Mezi jeho učitele patřily osobnosti, jakými jsou Hans Gansch, Klaus Schuhwerk, Reinhold Friedrich, Malte Burba, Tamas Velenczei a Martin Kretzer. Do roku 2004 byl trumpetistou Bavorské státní opery v Mnichově a prvním trumpetistou Hesenské státní opery ve Wiesbadenu. Od té doby je členem souboru Mnozil Brass, který ročně odehraje na 100 koncertů po celé Evropě, Spojených státech a Asii. Od roku 2012 působí jako profesor hry na trubku a komorní hry na soukromé Vysoké škole hudby a umění ve Vídni.

Wolfgang Emanuel Schmidt

Německý violoncellista Wolfgang Emanuel Schmidt studoval u Davida Geringase a Alda Parisota. Je laureátem řady mezinárodních klání včetně Čajkovského soutěže v Moskvě. Jako sólista koncertuje s nejznámějšími orchestry a věhlasnými dirigenty v Evropě, Rusku a USA, včetně Hekulova sálu v Mnichově, londýnské Wigmore Hall či newyorské Carnegie Hall. Je rovněž vítaným hostem řady hudebních festivalů. Jako komorní hráč vystupuje s významnými umělci, jakými jsou Emanuel Ax, Gil Shaham, Isabelle Faust aj. Jeho nahrávky získaly prestižní ocenění včetně Diapason d'Or. Stále častěji vystupuje i jako dirigent, mj. v Německu, Španělsku a Švýcarsku. Je profesorem na několika vysokých hudebních školách.