MY CHCEME HRÁT!

7. srpen 2003

Čtvrtek, 19. 6. 2003, 14:00 hodin. Atrium nové budovy Českého rozhlasu, Studiového domu, který nedávno navrhl renomovaný architektonický tým. Slavnostním přijetím na půdě pořadatele oficiálně začala finálová etapa 37. ročníku Concertina Praga.

Před programovým ředitelem PhDr. Josefem Havlem a jeho rozhlasovými kolegy se jako pestrobarevný vějíř rozevřel půlkruh mladých vítězů a laureátů. Jeden po druhém přicházeli pro diplom, cédéčko s jejich výkony a pro další pozornosti. "Mladí přátelé, vítám vás v této mladé budově, vítám vás v Praze," řekl dr. Havel, "a blahopřeji vám k vašim úspěchům a vůbec k tomu, co umíte a jací jste."

V tuto chvíli už měly hudebnice a hudebníci ze čtyř zemí za sebou náročné dopoledne. Zmocnil se jich totiž štáb České televize a vozil je po Praze, aby v půvabných koutech velkoměsta pořídil tzv. předtáčky, které se po sestřihu staly součástí přímého přenosu z Koncertu laureátů. Řekli byste, že to mladí uvítali, protože se tak vlastně mohli toulat velkoměstem? Opak byl pravdou: "Prosím vás, to křídlo je tady jen pro ozdobu, anebo na něj můžu hrát?" dožadoval se hned po slavnostním přijetí v atriu mladík z Lotyšska možnosti usednout za klavír a cvičit. Na chvíli mu to bylo umožněno - ale v tento den oficialit se záhy spěchalo dál...

Logo

Mezitím se s Českou televizí domluvilo vystoupení v ranním vysílání. Aby ilustrovalo, že Concertino je mezinárodní soutěží a že i takzvaná "vážná hudba" se dnes, na prahu třetího tisíciletí, globalizuje, úmyslně jsme vybrali německé kvarteto Haldern, složené z hudebnic a hudebníků různého původu a různé barvy pleti. "Co znamená slovo Haldern?" zjišťovali jsme. "To je název městečka, v podstatě vesnice, odkud pochází náš pan profesor," vysvětlilo kvarteto, žijící a působící v okolí Kolína nad Rýnem. Domluvili jsme, co mohou a chtějí v televizním ránu zahrát; poté, co byl pro tuto příležitost zavržen Beethoven, přišly na řadu ukázky z Haydna a Tango Astora Piazzoly. A čtvrtek 19. 6. 2003 skončil - jak jinak, než přáním mladých Němců i všech jejich kolegů: "Kde můžeme zkoušet? My chceme hrát!"
jv

Logo
autor: archiv CP
Spustit audio

Více o tématu