Co se děje kolem 38. ročníku CP?

31. březen 2004

Informace o 38. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga a následném 36. Jihočeském festivalu

Soutěž CP je členem EMCY (Evropská unie hudebních soutěží mládeže) a koná se pod patronací EBU (Evropská vysílací unie).

V roce 2003 byla soutěž mladých hudebníků určena sólistům ve hře klavír, housle a violoncello. Mezinárodní porota, složená z významných pedagogů a umělců 5 států - předseda prof. Peter Toperczer (rektor AMU v Praze), vyslechla celkem 26 nahrávek kandidátů, které do soutěže zaslaly rozhlasové organizace z 13 zemí. Absolutním vítězem (dosáhla nejvyšší počet bodů ze všech kategorií) se stala houslistka Hellen Weiss z Německa. Laureáti soutěže - sólisté z Ruska, Německa, Chorvatska a České republiky - přijedou na základě pozvání Českého rozhlasu 15. 6. 2004 k pobytu do Prahy, během kterého se připraví na své vystoupení s orchestrem, budou přijati generálním ředitelem ČRo a primátorem hl. m. Prahy. Absolutní vítězce předá diplom, tj. Cenu Heleny Karáskové (zakladatelka soutěže CP), ministryně školství České republiky. Slavnostní koncert laureátů, nad kterým převzali záštitu ministr kultury ČR a primátor hl. m. Prahy, se koná v sobotu 19. 6. 2004 ve Dvořákově síni Rudolfina. Sólisty bude doprovázet Severočeská filharmonie Teplice s dirigentem Petrem Vronským. Koncert vysílá přímým přenosem Český rozhlas 3 Vltava a ze záznamu Česká televize (10.7. ČT 2). Po koncertě v Praze se k laureátům připojí další vítězové CP z České republiky, Srbska-Černé Hory, Polska. Společně odcestují na Jihočeský festival CP do Jindřichova Hradce, který se koná pod záštitou starosty města Jindřichův Hradec, a druhou záštitu přislíbil i hejtman Jihočeského kraje.

V rámci festivalu se uskuteční koncerty:
21.6. - Český Krumlov, zámek
22.6. - Hluboká, zámek
23.6. - Jindřichův Hradec, zámek

Další koncert laureátů CP se koná dne 28. 6. 2004 v Německu v rámci festivalu "Europäische Wochen Passau ".

Při komorních koncertech hrají sólisté za klavírní spolupráce profesorek Inny Aslamasové a Věry Langerové.

Všechny festivalové koncerty vysílá Český rozhlas (koncert v Passau natáčí Bavorský rozhlas) přímým přenosem nebo ze záznamu na stanici ČRo 3 - Vltava. Společně s mladými sólisty, vítězi CP, přijedou na festival redaktoři zahraničních rozhlasů.

autor: Jana Hlinková
Spustit audio

Více o tématu