Finále se blíží

31. srpen 2023

Mezinárodní soutěž mladých hudebníků Concertino Praga dospěla do samého závěru. Finálové koncerty 15. a 16. září určí vítěze obou kategorií – komorní a sólové. O kvalitě výkonů před publikem v Klášteře sv. Anežky a v Rudolfinu bude rozhodovat společná mezinárodní porota.

Letošními finalisty v kategorii komorní hry se staly české soubory Duo Comenius, Duo Jaklová-Mráček a duo Matejča-Schulmeister a německé Trio Florestan. Na finálovém koncertě v pražském Klášteře sv. Anežky České v pátek 15. září od 19 hodin přednesou díla Dmitrije Šostakoviče, Bohuslava Martinů, Johannesa Brahmse, Francise Poulenka, Reinholda Gliera, Josefa Suka a Bély Bartóka.

Následujícího dne, v sobotu 16. září, se obecenstvu v pražském Rudolfinu představí německý flétnista Fabian Johannes Egger v Koncertu pro flétnu a orchestr Jacquese Iberta, dvojice ukrajinských hudebníků – Margaryta Pochebut v Houslovém koncertu č. 2 d moll Maxe Brucha a Denis Stefanov v Klavírním koncertu č. 1 g moll Felixe Mendelssohna-Bartholdyho – a Čech Adam Znamirovský v Klavírním koncertu a moll Edvarda Griega. Symfonický orchestr Českého rozhlasu bude řídit Jan Kučera. Denis Stefanov bude hrát takříkajíc v domácím prostředí, protože ač má ukrajinské občanství, v České republice prožil prakticky celý svůj dosavadní život.

Oba koncerty vysílá přímým přenosem stanice Český rozhlas Vltava.

Mezi porotci obou finálových večerů jsou izraelský klavírista Roman Rabinovich, britská hornistka Sarah Willis, první flétnista Vídeňských filharmoniků Luc Mangholz a houslistka téhož orchestru Albena Danailova, španělský violoncellista Pablo Ferrández, z českých hudebníků klavírista Ivo Kahánek a klarinetista Irvin Venyš. Evropskou unii hudebních soutěží pro mládež v porotě zastupuje viceprezident unie, litevský klavírista Justas Dvarionas.

Vítězové obou kategorií budou mít možnost natočit profesionální nahrávky v Českém rozhlase. Stává se tradicí, že nejlepší sólista vystoupí v následující koncertní sezoně SOČRu. Všichni finalisté získají díky podpoře rodinné nadace Karel Komárek Family Foundation, společností Bärenreiter Praha, Nadace Život umělce a dalších partnerů studijní stipendia.  

Bonusem pro rozhlasové posluchače i pro mimopražské milovníky klasické hudby je Jihočeský festival Concertino Praga, který bezprostředně naváže na finálové koncerty. Letos je festival obohacený o jednu novinku. K tradičním místům komorních koncertů – zámkům v Českém Krumlově, Bechyni a Jindřichově Hradci – přibude místo s mimořádným geniem loci, poutní kostel v Klokotech u Tábora. Koncerty pořádané od 18. do 22. září uvede stanice Vltava buď v přímém přenosu, nebo ze záznamu. 

Spustit audio