Concertino Praga v českých barvách

17. září 2023

Obě kategorie Concertina Praga 2023 ovládli čeští hudebníci: klavírista Adam Znamirovský a duo Daniel Matejča (housle) – Jan Schulmeister (klavír). Získali jak nejvyšší uznání poroty, tak Cenu publika.

57. ročník Dvořákovy rozhlasové mezinárodní soutěže mladých hudebníků Concertino Praga vyvrcholil v půlce září. Poté, co mezinárodní poroty vybraly z anonymních nahrávek ty nejlepší, sešli se v Praze jejich interpreti, aby před publikem svedli souboj o vítězství. „Muzikálnost všech soutěžících na mne udělala velký dojem. Všechna vystoupení byla velmi zajímavá a všechna se mi líbila. Jsem rád, že jsem mohl vidět umělce, kteří stojí na začátku úspěšné kariéry,“ uvedl člen poroty, španělský violoncellista Pablo Ferrández. Potvrdil vysokou úroveň soutěže, která si po spojení pořadatelských sil Českého rozhlasu a Akademie klasické hudby získává stále větší mezinárodní prestiž.

Mezinárodní porota vedená houslistou Dmitrym Sitkovetskym rozhodla po finálovém koncertu komorní kategorie v klášteře sv. Anežky 15. 9. o vítězství českého dua Daniel Matejča – Jan Schulmeister. O jejich dominanci svědčí i Cena publika, Cena Nadace Bohuslava Martinů a Cena Nadace Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové. Druhou pozici obsadilo německé Trio Florestan a na třetím místě se umístilo české duo Veronika Jaklová – Kristian Mráček.

Porota ve stejném složení (Roman Rabinovich, Sarah Willis, Luc Mangholz, Albena Danailova, Pablo Ferrández, Ivo Kahánek, Irvin Venyš, Justas Dvarionas, Dmitry Sitkovetsky) o den později po finálovém koncertě sólistické kategorie ve zcela zaplněném Rudolfinu rozhodla o vítězství českého klavíristy Adama Znamirovského. Ten získal i Cenu publika a také Cenu Rodinné nadace The Karel Komárek Family Foundation. Na druhém místě se umístil německý flétnista Fabian Johannes Egger, na třetím ukrajinská houslistka Margaryta Pochebut.

„Už jsou to tři roky, co jsem vystupoval na schodech Rudolfina, měsíc nato jsem vystupoval v Sukově síni a nyní jsem to dotáhl až do Dvořákovy síně. Vedle nádherných koncertů v následujících dnech mi vítězství v soutěži už teď přineslo krásnou zkušenost. Určitě bych doporučil mladým umělcům, aby se do soutěže přihlásili,“ uvedl vítěz bezprostředně po vyhlášení výsledků. Na rozdíl od mnoha jiných soutěžících pro něj finálový večer znamenal první příležitost v životě zahrát si se symfonickým orchestrem, a využil ji dokonale.

Zmínka Adama Znamirovského o koncertech v příštích dnech odkazuje k tradiční akci bezprostředně navazující na finále soutěže. Jihočeský festival Concertino Praga, jehož se zúčastní všichni laureáti, se koná od 18. do 22. září na zámcích v Českém Krumlově, Bechyni a Jindřichově Hradci a také v poutním kostele v Klokotech u Tábora. Všechny koncerty uvede stanice Český rozhlas Vltava buď v přímém přenosu, nebo ze záznamu.

Kompletní přehled výsledků

Kategorie sólová hra
1. místo - Adam Znamirovský (2010), klavír (Česká republika)
2. místo - Fabian Johannes Egger (2007), příčná flétna (Německo)
3. místo - Margaryta Pochebut (2010), housle (Ukrajina)

 

Čestné uznání 1. stupně
Denis Stefanov (2007), klavír (Ukrajina)

Čestné uznání 2. stupně
Raphael Gitsbertz (2008), housle (Německo)
Jamil Sadizade (2008), klavír (Ázerbajdžán)
Viktor Stocker (2009), akordeon (Česká republika)

Cena publika
Adam Znamirovský (2010), klavír (Česká republika)

Kategorie komorní hra

1. místo - Duo Matejča–Schulmeister (Česká republika)
Daniel Matejča (2005), housle
Jan Schulmeister (2006), klavír

2. místo - Trio Florestan (Německo)
Marie Helling (2005), housle
Anna Meipariani (2007) violoncello
Clara Mandler (2006) klavír

3. místo - Duo Jaklová–Mráček (Česká republika)
Veronika Jaklová (2003), klavír
Kristian Mráček (2003), housle

Čestné uznání 1. stupně
Duo Comenius (Česká republika)
Magdalena Koudelková (2003), klavír
Jan Bostl (2004), clarinet

Čestné uznání 2. stupně
Sono per sono (Česká republika)
Aleksandra Piskořová (2004), příčná flétna
Richard Irein (2004), příčná flétna
Šimon Zajac (2003), klavír

Cena publika
Duo Matejča–Schulmeister (Česká republika)

Ostatní ceny
Cena Nadace Bohuslava Martinů
Duo Matejča–Schulmeister (Česká republika)

Cena Nadace Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové
Duo Matejča–Schulmeister (Česká republika)

Cena Rodinné nadace The Karel Komárek Family Foundation
Adam Znamirovský

Cena EMCY
Fabian Johannes Egger (2007), příčná flétna (Německo)

Více o tématu