Do soutěže se přihlásilo přes padesát hudebníků

17. říjen 2012

V pátek 12. října 2012 padnul deadline pro zasílání přihlášek do Mezinárodní soutěže mladých hudebníků Concertino Praga 2013. Nadějných houslistů, violončellistů, kytaristů a klavíristů se přihlásil vskutku hojný počet. Vyměňme pro změnu noty za čísla a podívejme se, kolik talentů si změří síly na 47. ročníku prestižní soutěže.

Z České republiky se do soutěže přihlásilo dvacet sedm sólistů, přičemž nejsilnější obsazení má město Praha, dále pak Brno, Plzeň a Ostrava. Zahraničních hudebníku jsme napočítali dvacet pět a jsou dohromady ze třinácti států zeměkoule, přesněji z Maďarska, Německa, Bulharska, Slovenska, Rakouska, Austrálie, Litvy, Ukrajiny, Rumunska, Polska, Koreje, Ruska a Arménie.

Dohromady si tak členové poroty vyslechnou 52 soutěžních nahrávek. Čeští soutěžící je právě v těchto dnech začnou nahrávat ve studiu Českého rozhlasu v Karlíně, dále v Plzni, Brně a Ostravě. Ti zahraniční mají ještě chvíli čas. Pořizovat je budou ve svých domovinách a zasílat nejpozději v prosinci. Národní a mezinárodní porota zasedne v lednu a únoru, aby ze soutěžních snímků vybrala ty nejlepší. Jejich „autory“ pak v létě čeká již tradiční koncert v Rudolfinu a turné po jihočeských městech, ke kterým letos přibyla zastávka v Českých Budějovicích. Novinkou bude i Jihočeská filharmonie, která laureáty na koncertech v Budějovicích a Jindřichově Hradci doprovodí.

autor: Centrum uměleckých těles, soutěží a přehlídek
Spustit audio

Více o tématu