Životopisy vítězů Concertino Praga 2015 - II.

26. květen 2015

Přinášíme vám podrobné profily vítězů 49. ročníku Concertino Praga.

Matyáš Houf (barokní flétna) / Anna Mimrová (cembalo) / Dominik Velek (violoncello)

Matyáš studuje konzultačně zobcovou flétnu na pražské konzervatoři u Jakuba Kydlíčka. Navštěvoval ZUŠ u Gabriely Krčkové a ZUŠ u Petra Budína, studuje hru na trubku u Zdeňka Šedivého. Získal mnohá ocenění - v národní soutěži uměleckých škol v Kladně, v soutěži Novohradská flétna, mezinárodní soutěži mladých interpretů a dalších. Koncertoval se souborem Musica Viva a Musica Bohemica, na Lomnickém kulturním létu a vystoupil s Talichovou komorní filharmonií.

Anna studuje obor varhany na Gymnáziu a hudební škole hlavního města Prahy. Získala cenu v krajském kole Národní soutěže ZUŠ, zlaté pásmo a cenu poroty v ústředním kole Národní soutěže základních uměleckých škol. Koncertovala v Praze, České Třebové, Hradci nad Moravicí, v Olomouci a vystoupila v pražském Rudolfinu v cyklu Pražská komorní filharmonie dětem.

Dominik získal řadu ocenění – na violoncellové soutěži Jana Vychytila, Mezinárodní violoncellové soutěži v Liezenu, International Competition Talents for Europe, FLAME Competition ve Francii a dalších. Obsadil první místa ve školních, krajských a ústředních kolech Celostátní soutěže základních uměleckých škol. Na turné po USA v roce 2012 koncertoval jako violoncellista.

Přihlásit se do soutěže byl Matyášův nápad. Dominik o úspěchu v hudebním světě říká: „Podle mě se každý musí naučit se prodat. Pakliže nedokážete přitáhnout pozornost a nikoho nepozvete na své koncerty, můžete být sebelepší a nikdo o tom vědět nebude.“

Čtěte také

Milla Mihova (klavír) / Debora Stefanova (housle) / Momchil Pandev (violoncello)

Milla Mihova, Debora Stefanova, Momchil Pandev

Mila začala hrát na klavír v šesti letech. V roce 2004 byla přijata do Národní hudební školy Lyubomira Pipkova. Účastnila se řady národních i mezinárodních soutěží - Craiova Piano, M.A.G.I.C., Virtuosi per musica di pianoforte v Ústí nad Labem, a dalších. Zúčastnila se mnoha koncertů a mezinárodních festivalů, absolvovala natáčení pro bulharský rozhlas. Pravidelně absolvuje mistrovské kurzy.

Debora začala hrát na klavír v pěti letech a o rok později na housle. V roce 2013 byla přijata do Národní hudební školy Lyubomira Pipkova v Sofii. Je laureátkou mnoha soutěží - Národní Soutěže v Provadia, Talenty, Masters Mezinárodní Hudební Festival Mládeže v Albena-Dobrich. Účastnila se mnoha mezinárodních festivalů, včetně Musica v Laguna v Chioggia v Itálii. Pravidelně navštěvuje mistrovské kurzy.

Momchil začal studovat hru na violoncello v šesti letech. Získal řadu soutěžních ocenění - v mezinárodní soutěži mladých virtuózů, mezinárodní soutěži M.A.G. I. C.', Whitgift, Mezinárodní hudební soutěži v Londýně a dalších. Účastní se pravidelně mistrovských kurzů významných hudebníků. Je držitelem ocenění pro nejmladšího člena souboru v mezinárodní soutěži komorní hudby v Rakousku.

O své účasti v soutěži říkají: “Byl to nápad naší profesorky Daniely Cherpokove, jelikož její trio Appassionata získalo v roce 2012 cenu Absolutního vítěze. Když nás slyšela hrát, nabídla nám, zda se chceme zúčastnit. Jsme velice spokojení s prací, kterou jsme v rámci soutěže odvedli a jsme šťastní, že si to myslí i odborná porota, která naši práci ocenila.“

Vilém Vlček (violoncello) / Ondřej Zavadil (klavír)

Vilém Vlček, Ondřej Zavadil

Ondřej hraje na klavír od pěti let. Jeho první učitelkou byla Jana Grygarová na ZUŠ Harmonie, nyní studuje na Gymnáziu a Hudební škole hlavního města Prahy v klavírní třídě Libuše Tiché. Věnuje se také komorní hře a kompozici. Zúčastnil se mnoha klavírních soutěží – Soutěže pro mladé pianisty na památku F. Liszta v Budapešti, soutěže Pro Bohemia, Prague Junior Note, Young Pianist of the North v Newcastlu a dalších. V červnu roku 2013 vystoupil se symfonickým orchestrem FOK pod taktovkou Petra Altrichtera v Rudolfinu. Ondřejův recept na dobrou náladu: „Rád si pouštím Led Zeppelin, Pink Floyd a Beatles, ale pokaždé mi zvedne náladu poslech Prokofjevovy Koncertatní symfonie e moll pro violoncello a orchestr.“

Vilém na violoncello začal hrát v šesti letech. Je žákem Hudebního gymnázia hlavního města Prahy ve třídě Martina and Mirko Škampových. Vedle sólové hry se věnuje také komorní hudbě. Ocenění získal v Národní soutěži základních uměleckých škol, soutěži Talents for Europe v Dolném Kubíně, získal titul laureáta na Heranově violoncellové soutěži a cenu EMCY v národním kole Concertino Praga. Účinkuje jako sólista mezinárodního symfonického orchestru mladých hudebníků Europera. Vystupoval s Českou filharmonií, Symfonickým orchestrem hlavního města Prahy, Kaunas symphony orchestra a dalšími.„Úspěch v takto velké soutěži velmi povzbudí. Těším se na možnost zahrát si na velmi zajímavých koncertech či v zajímavých koncertních síních. A i samotné natáčení je opravdu silný zážitek.“

autor: Lucie Ryss
Spustit audio

Více o tématu