Concertino Praga ovládlo zámky v Českém Krumlově a Bechyni

23. červen 2015

První a druhý den turné po jižních Čechách zamířilo Concertino na zámek v Českém Krumlově a Bechyni.

Mladí umělci začínají svůj den brzy ráno v ZUŠ Vítězslava Nováka, kde cvičí, pilují poslední mouchy před vystoupením a ladí nástroje i sebe navzájem.

Kolem 10. hodiny už všichni sedí netrpělivě v autobuse - konečně mají příležitost se lépe poznat. Ač jsou z Bulharska, Německa a Česka, všichni si navzájem rozumí, jelikož hudba je jazykem mezinárodním.

Na zámku jsme po lehkém bloudění po 11. hodině. V Krumlově je třeba vynést nástroje i vybavení do prudšího kopce, protože autobus se až nahoru nedostane. V Bechyni je nutné projít předzámčím a klikatými chodbami.

Čtěte také

Po výstupu na zámek se seznamujeme s prostorem Maškarního sálu v Krumlově a Vokova sálu v Bechyni. Ze všeho nejdříve se musí naladit cembalo - klávesový nástroj, u nějž vzniká zvuk trsáním hrotu o struny, poté klavír a ostatní nástroje. Mikrofony a přenosový vůz jsou také na místě, vše je připraveno a může začít generální zkouška.

Po obědě v Krumlově nám kastelán ochotně nabízí soukromou prohlídku zámku, samozřejmě rádi přijímáme, vše je připraveno, nazkoušeno a naladěno. Dozvíme se mnoho o historii zámku od rodu Vítkovců, Pánů z Krumlova, Rožmberků, Eggenberků až po rod Schwarzenberků. V Bechyni jsme zase navštívili cukrárnu na doporučení našeho mistra hudebního režiséra.

V 17:00 bylo již hlediště plné natěšených posluchačů, lístky vyprodané, hudebníci připraveni. Koncert tedy může začít.

V Krumlově si zejména bulharské trio ve složení Debora Stefanova (housle), Momchill Pandev (violoncello) a Milla Mihova (klavír) vysloužilo standing ovations procítěným a energickým podáním Arno Babadjanian: klavírní trio fis mol. V Bechyni nás uchvátili opět Bulhaři, tentokrát nám poprvé předvedli Šostakovičovu Hudbu k filmu Stařeček (The Gadfly) a Hudbu ke hře Lidská komedie.

Po úspěšném koncertu nasedáme zpět do autobusu a míříme zpět na základnu do Jindřichova Hradce, kde nás čeká zasloužený odpočinek.

autor: Radek Horáček
Spustit audio

Více o tématu