Zasedání národní poroty se uskutečnilo dne 17.1.2009

20. leden 2009

Soutěž byla na rok 2009 vypsána pro komorní soubory ve složení duo až kvinteto.  Této široké definice využilo v České republice hned několik ansámblů, a tak se zúčastnila i neobvyklá soutěžní složení, jako například duo bicích nástrojů nebo klavírní duo. Obsazení jednotlivých souborů byla ve 43. ročníku velmi rozmanitá, ani jednou se neopakovala. V České republice natočilo svoji nahrávku celkem 9 těles - 4 dua, 2 tria a 3 kvarteta. Kategorie kvinteto nebyla obsazena.

Česká porota ve složení František Novotný (předseda), Jana Brožková, Kateřina Váchová, Václav Kunt a Martin Kasík zasedala dne 17. ledna 2009 (více obrázků ze zasedání naleznete ve fotogalerii). Jejím úkolem bylo stanovit ceny v Národní rozhlasové soutěži Concertino Praga, která je zároveň výběrovým kolem do mezinárodní soutěže, a navrhnout postupující soubory. Porota v kategoriích duo až kvarteto udělila celkem jedno první místo, jedno druhé a dvě čestná uznání. Tři nejúspěšnější ansámbly, které byly vybrány k postupu, nyní čeká tvz. přetáčení. Český rozhlas jim umožní natočit nový soutěžní snímek či jeho část, přičemž ponechává na rozhodnutí interpretů a jejich profesorů, jaký si do mezinárodní soutěže vyberou. Vlastní mezinárodní klání se koná na začátku února. Výsledky národní a mezinárodní soutěže budou společně zveřejněny na tiskové konferenci, která se uskuteční v pondělí 9. února od 11:00 hod. v nové budově Českého rozhlasu (zasedací místnost č. 010 v přízemí, Římská 15, Praha 2 - Vinohrady).

Věkový limit soutěžích byl v roce 2009 snížen na 16 let. Tato změna, kterou jednomyslně odsouhlasila Stála komise Concertino Praga (poradní orgán soutěže složený z renomovaných umělců), vrací soutěž zpět k jejím počátkům, kdy se zúčastňovali mladí začínající umělci v předprofesionálním období. Ti v předchozích ročnících neměli mezi svými staršími a zkušenějšími kolegy mnoho šancí.

autor: Tomáš Chmelár
Spustit audio

Více o tématu