Mimořádné akce pro vítěze Concertina Praga

27. srpen 2009

Úspěch v soutěži Concertino Praga neznamená jen vystoupení na slavnostním koncertě v Rudolfinu v Praze a dalších městech během Jihočeského festivalu Concertino Praga, ale také spoustu dalších příležitostí, který Český rozhlas vítězům následně nabízí. A nemusí se jednat o stejný rok, ve kterém soutěžící uspějí. Naopak, na akce jsou častokrát zváni i v následujících letech. Nejčastěji se jedná o koncerty, které pořádá Českým rozhlas, nebo jeho partneři.

Stalo se již tradicí, že laureáti vystupují na tvz. Evropských koncertech, které každoročně organizuje Evropská unie hudebních soutěží pro mládež (EMCY). Mimoto má Český rozhlas další partnery (např. Festival Moravský podzim, Talichův Beroun, Za poklady Broumovska aj.), kteří, ať dlouhodobě či jednorázově, nabízejí příležitosti mladým profilujícím se umělcům. Tyto organizace nesídlí pouze v České republice, ale i v zahraničí. Vedle zmiňované EMCY jsou to např. Česká centra a České ambasády, MusicaEuropa či Ecole de Musique de l'UGDA. Poslední dvě jmenované instituce nabídly v tomto roce našim laureátům účinkování v orchestrech mládeže (World Youth Orchestra a European Union Youth Wind Orchestra). Denisa Gřonková, nositelka 1. ceny v mezinárodní soutěži v roce 2008 v kategorii hoboj, se obou projektů zúčastnila. O tom, jaké pocity a zkušenosti si z koncertních turné po Turecku, Lucembursku a Holandsku odnesla, si můžete přečíst v předchozím článku (odkaz zde), který po návratu domů napsala.

Po srpnovém vystoupení Karolíny Smutné (flétna) na festivalu Za poklady Broumovska jsou na podzim 2009 připraveny další tři koncerty. První z nich se uskuteční ve středu 7. října od 16.30 hod. v kostele Povýšení Sv. Kříže v Poděbradech (festival Prix Bohemia Radio; účinkují Walter Hofbauer - trubka a Matouš Michal - housle, klavírní spolupráce Václav Mácha). Ve stejném týdnu v neděli 11. října následuje od 19.30 hod. vystoupení v Konventu Milosrdných bratří v Brně (festival Moravský podzim; účinkují Karolína Smutná - flétna, Šimon a Matouš Michalové - housle). Bratři Michalové vystoupí taktéž v rámci Svatovavřinecké koncertní sezóny v Praze dne 14. října 2009. Zatím poslední naplánované vystoupení v tomto roce se uskuteční v Sofii (účinkují Miroslav Ambroš - housle a Marek Šedivý - klavír). Celovečerní recitál mladých umělců pořádá ve spolupráci s Českým rozhlasem České centrum v Bulharsku.

autor: Tomáš Chmelár
Spustit audio

Více o tématu