Zasedala porota Národní rozhlasové soutěže Concertino Praga

8. leden 2007

Ve dnech 3. a 4. ledna 2007 se uskutečnilo zasedání poroty Národní rozhlasové soutěže České republiky Concertino Praga. Letošní 41. ročník byl vypsán v oborech klavír, housle, violoncello a klasická kytara.

Pětičlenná porota ve složení Jan Simon (klavír, předseda), Jiří Bárta (violoncello), Bohuslav Pavlas (violoncello), Bohuslav Matoušek (housle) a Marek Velemínský (kytara) vyslechla celkem 30 nahrávek. Po závěrečném hodnocení vybrala pět nejlepších soutěžících, kteří postoupili do mezinárodní soutěže.

Snímky, které kandidáti natočili v Českém rozhlase, porota anonymně obodovala. Na základě celkového hodnocení udělila ceny a čestná uznání. Od počátku soutěže (r. 1966) se vždy stanovují pouze první a druhá místa a dále také čestná uznání. Tak tomu bylo i letos, když kromě jedné první ceny byly ve všech oborech uděleny ceny obě.

"Díky vysoké interpretační úrovni účastníků soutěže byly výsledky tzv. ´národního kola´ velice těsné. Dokonce hned dvakrát došlo k situaci, kdy kandidáti, aspirující na stupně vítězů, získali stejný počet bodů. Dle podmínek soutěže však nelze ceny dělit a tak porota musela hlasováním určit toho, kdo uvedenou cenu získá. Z důvodu zachování anonymity soutěžících nelze zveřejnit jména postupujících kandidátů před ukončením zasedání mezinárodní poroty, které se uskuteční v období 4. - 6. února 2007," říká vedoucí soutěže Concertino Praga MgA. Tomáš Chmelár z Producentského centra Českého rozhlasu.

V porotě Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga zasednou Václav Hudeček (housle, předseda), Štěpán Rak (kytara), Shizuka Ishikawa (housle, Japonsko), Leonid Gorokhov (violoncello, Velká Británie), Jenö Jandó (klavír, Maďarsko) a dva zástupci Evropské vysílací unie (EBU) Marco Mauceri (Itálie) a Veronika Brvar (Slovinsko).

Výsledky národní i mezinárodní soutěže budou zveřejněny společně na tiskové konferenci, která se uskuteční dne 7. 2. 2007 od 14.00 hodin v Salonku Zdenky Podhajské (Náměstí Kinských 3, Praha - Smíchov). Ve stejný den se zde bude také od 19.30 hodin konat koncert vítězů Národní rozhlasové soutěže České republiky Concertino Praga, kteří obdrželi cenu Nadačního fondu Zdenky Podhajské. Tato cena je určena mimořádným mladým talentům.

autor: tz
Spustit audio

Více o tématu