Koncert laureátů Concertina Praga v Rudolfinu

18. červen 2007

V neděli 17. června 2007 se v Dvořákově síni pražského Rudolfina konal Koncert laureátů 41. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga 2007, pořádané Českým rozhlasem pod patronací Evropské vysílací unie (EBU).

Na koncertě, který přímým přenosem vysílal Český rozhlas 3 - Vltava a který ze záznamu odvysílá 14.7. 2007 Česká televize na svém druhém programu, vystoupili nejúspěšnější mladí hudebníci letošního Concertina, a to spolu se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu pod vedením šéfdirigenta Vladimíra Válka. Na pódiu se vystřídali Petra Kušan z Chorvatska, Petr Špaček a Barbora Valečková z České republiky, Judith Bunk a Anna Buchberger z Německa a Alexej Syčev a Sergej Pospelov z Ruska. Zazněly skladby Antonína Dvořáka, Sergeje Prokofjeva, Antonia Vivaldiho, Johanna Sebastiana Bacha, Ludwiga van Beethovena či Camilla Saint-Saëns.

Programem provázel Lukáš Hurník, laureáti se měli možnost setkat také s dalšími zástupci Českého rozhlasu - výkonným ředitelem Josefem Havlem, programovým ředitelem Richardem Medkem, šéfproducentem Producentského centra Miroslavem Dittrichem, dále pak např. s náměstkem ministryně školství, mládeže a tělovýchovy Jaromírem Soukupem. Ten také předal absolutnímu vítězi letošního ročníku soutěže Alexeji Syčevovi Cenu Heleny Karáskové.

Koncert laureátů v Rudolfinu odstartoval letošní turné vítězů Concertina Praga, které od 18.6. 2007 pokračuje na 39. ročníku Jihočeského festivalu. Mladé hudebníky čekají koncerty v Českém Krumlově, Českých Budějovicích, Třeboni a Jindřichově Hradci.

autor: Tomáš Vacek
Spustit audio

Více o tématu