Výsledky soutěže 2009 zveřejněny

10. únor 2009

Dne 8. února 2009 zasedala porota 43. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga 2009. Z celkem 14 nahrávek z 8 zemí světa (Polsko, Řecko, Estonsko, Rusko, Litva, Portugalsko, Bulharsko a Česká republika) vybírali porotci nejlepší interprety v oborech duo, trio, kvarteto a kvinteto. Novinkou letošního ročníku je, že horní věková hranice soutěžících byla snížena na 16 let (přičemž jeden ze členů souboru mohl dosáhnout maximálně 18. roku věku).

V souladu s pravidly soutěže byly nahrávky posuzovány anonymně, teprve po udělení cen získala porota jmenné seznamy interpretů. Předsedou poroty byl Jiří Bárta, jejími členy pak Adam Skoumal (Česká republika), Helena Bondarenko (Rusko), Clara Novak (Itálie), Wolfgang W. Meyer (Německo) a zástupci Evropské vysílací unie (EBU) Alina Velea (Rumunsko) a László Terdik (Maďarsko). Na zasedání dohlížel také zástupce EBU a ředitel Euroradia Classic Pierre-Yves Tribolet.

Českou republiku reprezentovaly hned tři nahrávky. Jednalo se o vítěze Národní rozhlasové soutěže České republiky Concertino Praga 2009, která je pro naše interprety jakýmsi předkolem soutěže mezinárodní. (Zde rozhodovala pětičlenná porota, jejímž předsedou byl František Novotný a členy Jana Brožková, Kateřina Váchová, Martin Kasík a Václav Kunt). Výsledkové listiny národní a mezinárodní soutěže naleznete v sekci Výsledky.

Vítězové 43. ročníku soutěže - její laureáti - navštíví Českou republiku v červnu 2009. Čeká je obhajoba jejich prvenství na slavnostním Koncertě laureátů v pražském Rudolfinu. Koncert se koná dne 14. června. Poté se ještě mladí hudebníci zúčastní 41. ročníku Jihočeského festivalu Concertino Praga, tedy tradičního koncertního turné po jihočeských městech (Jindřichův Hradec, Bechyně, Český Krumlov a Třeboň).

autor: Tomáš Chmelár
Spustit audio

Více o tématu