Most přátelství Concertino Praga

30. srpen 2023

Mladí, talentování, pracovití a s velkou láskou k hudbě – to jsou laureáti Concertino Praga. Strávili spolu v roce 2019 dva týdny. Zrodila se přátelství, která mohou být i celoživotní, jak už to známe z historie naší soutěže.

Naši soutěžící začínají jako soupeři při finálovém koncertu v Praze, pak přichází týden na jihu Čech a Jihočeský festival Concertino Praga. Nevíme, zda je to kouzlo jižních Čech, velká empatie a inteligence mladých talentovaných hudebníků, či ještě něco jiného, ale ze soupeřů a uzavřených introvertů se stávají přátelé. Při cestách za koncerty tráví hodiny povídáním o hudbě, stejně tak při cvičení v místních ZUŠkách. Pak přeci jen mají trochu volného času a jdou si zahrát fotbal, na procházku Jindřichovým Hradcem nebo u Vajgaru opékají buřty, večery obvykle končí hudebním happeningem na hotelových pokojích. Vznikají tak nejen netradiční hudební uskupení, ale právě ta přátelství, která jsou třeba i na celý život. Laureáti se rozjíždějí jako přátelé, kteří si píší přes sociální sítě, a slibují si, že společně ještě musí něco podniknout.

>> VSTUPENKY <<

Někteří nemají daleko od slov k činům, a tak se 5. října v 19 hodin potkají na pomyslném pódiu ve studiu S1 Českého rozhlasu. Klavíristka Eliška Tkadlčíková si ke koncertu přizvala bulharské Duo Markova-Najman (Lora Marková-housle a Syon Najman-violoncello), aby se v závěru koncertu spojili a společně zahráli Rachmaninovo Trio élégiaque č. 1.

PROGRAM
LORA MARKOVÁ & SYON NAJMAN
Adrien-François Servais: Duo č. 3

ELIŠKA TKADLČÍKOVÁ
Sergej Rachmaninov: Etude-Tableaux op. 33 č. 8 g moll
Ernesto Lecuona: Danzas Afro-cabanas La conga de Media noche Y la negra bailaba

LORA MARKOVÁ & SYON NAJMAN
Bohuslav Martinů: Duo pro housle a violoncello č. 1, H. 157
Preludium. Andante moderato Rondo. Allegro con brio

ELIŠKA TKADLČÍKOVÁ, LORA MARKOVÁ & SYON NAJMAN
Sergej Rachmaninov: Trio élégiaque č. 1 g moll

Eliška Tkadlčíková

Eliška Tkadlčíková vystudovala Konzervatoř P. J. Vejvanovského Kroměříž u Karla Košárka, nyní je studentkou HAMU v Praze ve třídě Ivo Kahánka. Pravidelně se účastní klavírních soutěží, mistrovských klavírních kurzů, koncertuje a doprovází sólisty a sbory.

Mezi její největší úspěchy za poslední roky patří 1. cena Akademie Verão Clássico 2023, 1. cena na soutěži International Moscow Music Online-Competition 2021, titul laureáta získala také na mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga 2019, Mezinárodní klavírní soutěži Petera Toperczera Košice 2019, Soutěži Nadace Bohuslava Martinů 2019 nebo Mezinárodní smetanovské klavírní soutěži v Plzni 2018. V roce 2020 byla vybrána do mezinárodní televizní soutěže Virtuosos V4+ v Budapešti jako jeden ze čtyř zástupců České republiky a v roce 2021 získala první cenu na soutěži International Moscow Music Competition. V letech 2021 a 2022 účinkovala v projektu pro čtyři klavíry na pódiu Dvořákovy síně Rudolfina v sérii koncertních provedení skladby Crazy Nigger amerického skladatele Julia Eastmana.

Jako sólistka s doprovodem orchestru se představila ve spolupráci se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu, Moravskou filharmonií Olomouc, Vojenskou hudbou Olomouc nebo s maďarským orchestrem Budafok Dohnanyi se skladbami L. van Beethovena, G. Gershwina, C. Saint-Saënse, F. Liszta nebo P. I. Čajkovského. Vystoupila například na festivalech Za poklady Broumovska, Jihočeský festival Concertino Praga, Verão Clássico, Musica Holešov, Festival Karla Ditterse z Dittersdorfu a v rámci masterclassů na festivalech Dvořákova Praha a Pražské jaro.

Zúčastnila se mezinárodních mistrovských interpretačních kurzů u L. Vondráčka, L. Zilberstein, M. Chernyavské, A. Jasińkého, T. Ungara, B. Giltburga a G. Ohlssona.

Lora Markova

Lora Markova pochází z bulharského města Sofie a hru na housle začala studovat na Národní škole hudby Ljubomira Pipkova v Sofii, ve třídě nejvýznamnější bulharské pedagožky Blagorodny

Tanevy. Je držitelkou mnoha ocenění, například z mezinárodních houslových soutěží Andrea Postacchini a Piccolo Violino v Itálii, Anton Rubinstein v Německu, ukrajinské soutěže Odesa a soutěže Concertino Praga. V roce 2020 získala 1. cenu z mezinárodní houslové soutěži Leonid Kogan v Bruselu a v roce 2021 získala 1. cenu v houslové soutěži Tibor Varga Junior ve

Švýcarsku. Tato ocenění jí přinesla řadu koncertních příležitostí a pozvání od švýcarské agentury

Artist Agency AMG Rising Stars k recitálům v Basileji a Ženevě.

Spolupracovala s některými z nejvýznamnějších interpretů klasické hudby, jako jsou Leonidas Kavakos, Dora Schwarzberg, Zachar Bron, Ivry Gitlis, Pavel Vernikov, Rainer Schmidt, Boris Garlitsky, Julian Rachlin, Svetlin Roussev. Lora byla stipendistkou mistrovských kurzů Leonidase Kavakose v roce  2021.

Lora se věnuje hře v komorních souborech. Často je zvána předními umělci nové generace a významnými klasickými hudebníky na společná vystoupení na různých festivalech v Německu, Francii, Finsku, Švýcarsku a Bulharsku. V roce 2021 získala spolu s violoncellistou Syonem Najmanem, s níž tvoří hudební duo 1. ceny v soutěžích Music and Earth, Cantus Firmus a čestné uznání Nadace Bohuslava Martinů v mezinárodní soutěži Concertino Praga. V roce 2022 se zúčastnila soutěže na festivalu Allegra v bulharské Sofii, kde zahrála slavná komorní díla po boku Borise Garlického, Wilfrieda Strehleho, Kyrila Zlotnikova, Nimroda Gueze, Sergeje Malova a dalších. Ještě téhož roku v rámci Letního festivalu komorní hudby nadace LEAD zahrála po boku Marko Ylönena a Alexandra Zemcova.

Od začátku školního roku 2022/2023 Lora pokračuje ve studiu na berlínské Hudební akademii Hannse Eislera ve třídě profesora Kolji Blachera.

Syon Najman

Syon Najman se narodil roku 2002 v belgických Antverpách v národnostně smíšené rodině a je nejstarším ze čtyř hudebně nadaných sourozenců. Na violoncello začal hrát v šesti letech ve třídě Daniely Cherpokové v Národní škole hudby v bulharském městě Sofie. Později se dále rozvíjel pod vedením Romaina Gariouda na konzervatoři L'Haÿ-les-Roses v Paříži ve Francii. V současné době je studentem Jense Petera Maintze na Universität der Künste v Berlíně.

V průběhu let se zúčastnil řady mistrovských kurzů u violoncellistů, jako jsou Stefan Popov, Miklós Perényi, Lászlo Fenyö, Michel Strauss, Jerôme Pernoo, Troels Svane, François Guye, Kirill Rodin, Denis Severin aj.

Syon zvítězil v několika národních i mezinárodních soutěžích, například v soutěži Concertino Praha a v Mezinárodní violoncellové soutěži Karla Davidova. Je také laureátem Mezinárodní violoncellové soutěže Davida Poppera, hudební soutěže Cantus Firmus, Mezinárodní soutěže mladých virtuózů atd. Bulharský národní rozhlas ho nominoval na titul Mladý hudebník roku a byl stipendistou Nadace Stoyana Kambareva, Nadace Ad Infinitum a Společnosti Paula Hindemitha v Berlíně.

Komorní hudba se stala nedílnou součástí Syonova hudebního života a v poslední době spolupracuje s houslistkou Lorou Markovou, s níž pořádá vysoce oceňované koncerty v Bulharsku i dalších evropských zemích. Společně zvítězili na mezinárodní soutěži Music and Earth a na hudební soutěži Cantus Firmus v Bulharsku a získali zvláštní cenu Nadace Bohuslava Martinů na soutěži Concertino Praha. Syon vysoce hodnotí svá vystoupení s renomovanými hudebníky, jako jsou Giuliano Mazzoccante, Veneta Neynska, Boris Garlitsky, Franziska Hölsher, Giovanni Gnocchi, Kyril Zlotnikov, Romain Garioud, Marko Ylönen, Alexander Zemtsov, atd.

Jako sólista vystoupil s Orchestrem Českého rozhlasu, Tallinským komorním orchestrem, Plevenskou filharmonií, Slivenskou filharmonií a Orchestrem Státní opery Varna, účinkoval na festivalech v Belgii, Bulharsku, České republice, Itálii, Rakousku, Švýcarsku, Německu a Finsku.

Syon hraje na moderní violoncello s bohatým zvukem z dílny bulharského houslaře Apostola Kaloferova.

Spustit audio