Klidná kamenná řeka i Žena Středočeského kraje – představujeme vám porotce letošního ročníku soutěže Concertino Praga

13. únor 2015

V budově Českého rozhlasu zasedne ve dnech 14. a 15. února mezinárodní porota soutěže Concertino Praga. A v porotě i tento rok zasedne řada hudebníků zvučných jmen s mezinárodním věhlasem. Dovolte, abychom vám je podrobně představili.

Leonid Gorokhov

Bývá označován za nejlepšího violoncellistu současné generace. Velmi rád se vrací ke svým ruským kořenům a hraje v rodném Petrohradu. Vyhrál nejen Concertino Praga, ale také Paris Chamber music a jako jediný ruský čelista vyhrál Grand Prix a první cenu Geneva Concours.

V roce 1995 ho Evropská asociace podporující umění EAEA ocenila cenou za „Výjimečný talent a vynikající umělecké schopnosti“. Od roku 2008 působí jako profesor na Hochschule für Musik und Theater v německém Hannoveru.

Shizuka Ishikawa

Shizuka Ishikawa

Překlad jména Shizuka Ishikawa je poetický a znamená „klidná kamenná řeka“. Již v Tokiu se stala žákyní profesorky Marie Hlouňové, a za ní pak přesídlila do Prahy, kde od roku 1970 studovala jako stipendistka Československého rozhlasu.

Později získala laureátské tituly na mezinárodních soutěžích H. Wieniawského v Poznani v roce 1972, královny Alžběty v Bruselu v roce 1976 a F. Kreislera ve Vídni v roce 1979. Od roku 1997 je členkou Kubelíkova tria, s kterým pravidelně vystupuje na světových pódiích.

Marian Lapšanský

Marián Lapšanský

Je absolventem Konzervatoře v Bratislavě, pražské AMU a Konzervatoře P. I. Čajkovského v Moskvě. Řadu let působí jako profesor na VŠMU v Bratislavě, hru na klavír vyučuje i na pražské HAMU.

Oceňován je také jeho dlouhodobý přínos při organizování hudebního života na Slovensku. Na podporu mladých umělců založil Nadaci Cyrila a Metoděje. Od 2004 zastává funkci generálního ředitele Slovenské filharmonie.

Žofie Vokálková

Absolvovala Pražskou konzervatoř, studia ve Francii a mistrovské kurzy u Jamese Galwaye. Má za sebou řadu koncertních sólových vystoupení s našimi i zahraničními orchestry, je častým hostem prestižních festivalů.

Žofie Vokálková

V roce 2009 byla vybrána prestižní americkou agenturou ConcertArtist k zastupování v USA. V rámci amerických turné již vystoupila např. v Czech Center v New Yorku a na mnoha festivalech v USA.

V současné době se věnuje rozsáhlému projektu, který mapuje velmi zajímavé téma – tvorbu žen skladatelek. Je nositelkou ocenění „Žena Středočeského kraje“.

Marek Zvolánek

Na trubku začal hrát v sedmi letech, jeho studia pokračovala na konzervatoři ve třídě profesora Antonína Vaigla. Již během studií na sebe upozorňoval svými úspěchy.

Marek Zvolánek

Své vzdělání začít rozšiřovat u známých evropských kapacit - Hanse Ganche, profesora Salzburského Mozartea, a Konradina Grotha z Berlínské hudební akademie. Již v 18 letech se stal členem Česke filharmonie.

Od roku 2006 je členem prestižního souboru Ten of the Best, který je složen z deseti trumpetistů vybraných z celého světa. V současné době působí solotrumpetista v Prague Radio Symphony Orchestra a Prague Symphony Orchestra.

Jako nezávislí porotci navržení Evropskou vysílací unií budou výkony mladých umělců hodnotit také Evert Van Berkel ze Švédského rozhlasu a Michael Oehme z německého MDR.

autor: Lucie Ryss
Spustit audio

Více o tématu