Finále 2022

16. září 2022

Už třetím rokem se finále mezinárodní hudební soutěže Concertino Praga odehrává v rámci festivalu Dvořákova Praha. Letos tomu tak bude v pátek 16. září. V Rudolfinu budou usilovat o přízeň diváků, posluchačů Českého rozhlasu, a především mezinárodní poroty čtyři mladí hudebníci ze tří zemí.

V pátek 16. září se publiku a porotě, v níž zasednou například klavírista Ivo Kahánek, trumpetista Sergej Nakarjakov nebo houslista Václav Hudeček, představí letošní finalisté Dvořákovy mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga. Do finálové čtyřky se probojovala dvojice bulharských muzikantů – houslistka Diana Chausheva a klavírista Victor Vichev, italský trumpetista Filippo Lombardi a český houslista Richard Kollert.

Finálový večer bude unikátní, protože na něm zazní celkem pět koncertů pro sólové nástroje a orchestr – Arama Chačaturjana a Maxe Brucha pro housle, Sergeje Rachmaninova (č. 2) pro klavír a Josepha Haydna a Oskara Böhmeho pro trubku.

Motivace finalistů je veliká: vítěz soutěže natočí v profesionálních podmínkách Českého rozhlasu vlastní CD, dalšími cenami jsou hodnotná stipendia, která udílí Akademie klasické hudby a laureáti je mohou využít pro hudební vzdělávání nebo na nákup nových nástrojů.

Bonusem pro finalisty a vybrané další účastníky je série koncertů Jihočeského festivalu Concertina Praga. Všechny koncerty konané od 19. do 23. září v atraktivních historických sálech Českého Krumlova, Bechyně, Třeboně a Jindřichova Hradce zaznamenává nebo vysílá přímým přenosem Český rozhlas Vltava.