Denisa Gřonková na turné se zahraničními orchestry

27. srpen 2009

Článek Denisy Gřonkové přibližuje její účinkování ve World Youth Orchestra a European Union Youth Wind Orchestra, kterých se díky vítězství v Mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga 2008 mohla zúčastnit.

V červnu letošního roku jsem se zúčastnila letního projektu World Youth Orchestra, na který jsem byla pozvána Concertinem Praga, abych hrála první hoboj. Prováděli jsme operu Domenica Cimarossy - Il Matrimonio Secreto. Celý projekt organizovala italská společnost MusicaEuropa ve spolupráci s Tureckem. /pozn. redakce: Díky spolupráci společnosti MusicaEuropa a Concertina Praga v roce 2006 vystoupili vítězové Národní soutěže Concertino Praga Miroslav Ambroš (housle) a Marek Šedivý (klavír) na samostatném recitálu v Římě. Pro italskou stranu byl uspořádán koncert v Praze, který přímým přenosem vysílal Český rozhlas 3 - Vltava./

Byla jsem jediným reprezentantem z České republiky, jinak se projektu zúčastnili muzikanti z Francie, Portugalska, Španělska, Litvy, Polska, Izraele a nejvíce z Itálie a Turecka. Zpěváci byli tito: Carolina: Diana Mian, Elisetta: Ana Carolina Varela Estrella, Fidalma: Francesca De Giorgi Paolino: Domenico Menini, Il Conte: Giulio Boschetti, Geronimo: Omar Montanari. Dirigoval Damiano Giuranna, zakladatel orchestru.

Myslím si, že opravdu každý, kdo tam byl, byl výborný hudebník a pro mne to byla výborná zkušenost.Většinu času jsme strávili v Ankaře, kde jsme necelé dva týdny zkoušeli v prostorách konzervatoře. Nejprve jsme měli zkoušky dělené - například dechy vedl vynikající hornista Luca Benucci. Pobyt v Ankaře jsme dovršili 13. června v Ankara Hall. Další den jsme odjeli na letiště odkud pak do Izmíru. Pak ještě následovala dvě představení v Istanbulu. Orchestr byl přímo na scéně za zpěváky. Protože nebylo možné připravovat a převážet kulisy, scény byly jednoduché a byly tvořeny především kostýmy a osvětlením. Celý pobyt byl velice náročný. Zkoušeli jsme až osm hodin denně.

Dostat se mezi neznáme lidi z různých zemí pro mě bylo velkým přínosem. Člověk pozná, jak se hraje jinde. Také jsme zde utvořili dechový kvintet a odehráli s ním jeden menší koncert. Bylo to moc fajn. Musím říci, ze mi to dalo opravdu hodně. Dodalo mi to novou chuť do hraní. Jsem moc ráda, ze tento projekt bude pokračovat i v příštím roce. Momentálně je ve fázi příprav, ale podle všeho pojedeme s touto operou na turné po několika evropských zemích a začínat by se mělo v Praze.

European Union Youth Wind Orchestra Goes Latin!

Celý tento projekt trval 9 dní - od 16. do 25. července 2009. Měli jsme tedy mnohem kratší dobu na sehrání - jen čtyři dny. Dirigentem byl Jan Cober. Zkoušky a první koncert se odehrály v Lucemburku na tamější konzervatoři - Conservatoire de Musique de la Ville de Luxembourg. Vše bylo velice dobře zorganizované a připravené. Zkoušeli jsme čtyřikrát denně, v průměru okolo 8-9 hodin. Na programu byl Ian Crouse a jeho Cronica del ultimo ano en la vida de un Mexicano, dále pak Ballet Estancia, op. 8 Alberto Ginastery, Danzon No. 2 Artura Marqueze, Tres Tangos - Oblivion, Libertango, Adios Nonino Astora Piazzolly a Huapango Jose Pablo Moncay.

Jsem velmi ráda, ze jsem se obou projektů zúčastnila. Krom mnoha přátel z různých zemí, jsem získala i cenné zkušenosti, za které jsem moc vděčná. Každý z projektů byl v něčem jiný a oba tyto orchestry a především lidé mi dali opravdu hodně. Je až neskutečné, jak se za několik málo dní dokáží lidé ze všech možných koutů světa sehrát a společně tvořit nádhernou hudbu. Pro nás to rozhodne nebyla rutinní práce, ani něco, čeho bychom se museli zúčastnit. Byla to jen velká příležitost, zábava a nadšení z hraní.

Spustit audio

Více o tématu