Concertino Praga 2024: Finále bude patřit mladým hudebnicím

26. srpen 2024

Mezinárodní soutěž mladých hudebníků Concertino Praga se po roce opět blíží k jejímu velkému finále. Už 14. září se v pražském Rudolfinu utkají čtyři talentované dívky o titul vítězky této prestižní soutěže. A je jasné, že to bude hudební večer plný emocí a napětí.

>>> VSTUPENKY <<<

Soutěž, kterou každoročně organizuje Český rozhlas ve spolupráci s Akademií klasické hudby dává prostor mladým talentům z celého světa. Letos porota vybírala z 36 anonymních nahrávek hudebníků z 15 zemí.

Na pódiu Rudolfina se představí čtyři výjimečné mladé hudebnice: klavíristky Anke Chen z Číny, Celina Höferlin z Německa a Nora Lubbadová z České republiky, spolu s nimi pak polská houslistka Zoja Syguda. Každá z nich předvede jedno z mistrovských děl klasické hudby za doprovodu Symfonického orchestru Českého rozhlasu pod taktovkou Marka Prášila. Zazní díla Edvarda Griega, Sergeje Rachmaninova, Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Petra Iljiče Čajkovského.

O tom, která z hudebnic získá hlavní cenu, rozhodne mezinárodní porota, v níž zasednou klavíristé Ivo Kahánek, Maria Meerovitch a Paul Lewis, houslista František Novotný, cellista Tomáš Jamník, klarinetista Irvin Venyš, flétnista Henrik Wiese, hobojista Henrik Wahlgren, hornistka Sarah Willis a hudební redaktorka Stana Salgo. Finálový večer ovšem přinese i další ceny – o své favoritce rozhodne i publikum, které udělí Cenu diváků, a vítězka si odnese také Cenu Českého rozhlasu, která jí umožní natočit profesionální CD.

Pokud nebudete moci být přímo v Rudolfinu, nezoufejte – Český rozhlas Vltava bude finálový koncert vysílat živě. Těšit se můžete také na Jihočeský festival Concertino Praga, který se koná ve dnech 16. až 20. září. Laureáti soutěže zde vystoupí na malebných místech, jako je zámek v Českém Krumlově, Bechyni a Jindřichově Hradci, ale také v poutním kostele v Klokotech u Tábora. Festival vám umožní navštívit krásná místa jihočeského kraje a zároveň je příležitostí podpořit mladé umělce na počátku jejich kariéry.

Concertino Praga 2024 slibuje výjimečné zážitky, ať už budete koncert sledovat naživo, nebo z pohodlí domova. Lístky na finálový večer v Rudolfinu zakoupíte zde: https://dvorakovapraha.enigoo.cz/app/tickets/events

Spustit audio

Více o tématu