Životopisy vítězů Concertino Praga 2017

8. únor 2017

Přinášíme vám podrobné profily vítězů 51. ročníku Concertino Praga.

Uliana Zhivitckaia (*2000, Jekatěrinburg)

1. cena v kategorii Flétna
Cena za nejlepší provedení povinné skladby
Celková vítězka a držitelka ceny Heleny Karáskové

Od roku 2010 studuje na střední hudební škole Gnessin v Moskvě ve třídě profesorky Olgy Ivusheikovy, kde byla v roce 2014 vyhlášena nejlepší studentkou.

Je držitelkou stipendia charitativní nadace Vladimira Spivakova, pravidelně účinkuje na koncertech organizovaných touto nadací v Rusku i v zahraničí. Vystupovala s Komorním orchestrem Igora Lermana, Státním symfonickým orchestrem New Russia, Státním komorním orchestrem Abcházie či s Galicijským symfonickým orchestrem.


Když jsem si přečetla výsledky soutěže, byla jsem překvapená a samozřejmě šťastná. Za takto vysoké ohodnocení mého výkonu jsem opravdu vděčná. Pomůže mi to v mém budoucím růstu v uměleckém světě. Jsem moc ráda, že se zúčastním festivalu Concertino Praga, který se koná v tak krásné zemi. Určitě se setkám se skvělými muzikanty a poznám Českou republiku, ve které jsem zatím ještě nikdy nebyla.Uliana Zhivitckaia

Zúčastnila se mistrovských kurzů pod vedením Shigenoriho Kuda, Patricii Nagle, Vincenta Lucase a mnohých dalších. Měla také to štěstí se setkat a zahrát si se svým vzorem Ianem Clarkem. Získala zlatou medaili na 13. Delfských hrách v Rusku, Grand Prix na 3. ročníku soutěže Yuriho Dolzhikova a v soutěži Musical Diamond v Moskvě. Je laureátkou flétnové soutěže Gnesisfest 2014, Mezinárodní televizní soutěže Louskáček a nizozemské mezinárodní flétnové soutěže Stichting Nationaal Fluitconcours. Kromě flétny hraje také na cembalo a klavír, ráda čte, kreslí, zajímá se o výtvarné umění, architekturu a astronomii.

Sofiia Matviienko (*2002, Pereshchepyne)

Čestné uznání v kategorii Flétna


Vždycky jsem chtěla skrz hudbu zpříjemňovat lidem život a hudební soutěže jsou pokaždé výzvou a skvělou příležitostí se tomuto snu přiblížit. Concertina jsem se chtěla zúčastnit už od té doby, co jsem se o něm před sedmi lety dozvěděla, ale účast mnohem zkušenějších a starších soutěžících mě trochu vyděsila. Teď jsem šťastná, že jsem se do této úžasné soutěže přihlásila.


Obzvláště mě bavilo pracovat na Variacích Otmara Máchy, ve kterých jsem se pokusila vyjádřit zvonění zvonu vyzývající k povstání a sjednocení lidí, „neboť jsem část lidstva“, jak napsal Hemingway. Jsem šťastná, že byly mé snahy takto vysoko ohodnoceny a že můj úspěch bude inspirovat děti z malých měst k tomu, aby si, navzdory všem obtížím, šly za svými sny a touhami, stejně jako to dělám já.Sofiia Matviienko

O umění a hudbu se začala zajímat již v útlém věku. Jako obyvatelka malého ukrajinského městečka vždy snila o rovných příležitostech pro rozvoj schopností mladých talentovaných muzikantů žijících v malých městech a na vesnicích. Sofiina učitelka žije v jiném městě než ona sama, většina lekcí se tedy odehrává přes Skype. Sofiia na sobě však přesto usilovně pracuje a snaží se být příkladem pro sociálně či geograficky znevýhodněné nadané děti, jejichž šance na úspěch jsou kvůli vnějším faktorům snížené.

Je držitelkou stipendia Klubu Rotary Düsseldorf-Schlossturm. Vystoupila již na mnoha charitativních koncertech, na mezinárodním argentinském festivalu Iguazú en Concierto 2016 a v říjnu 2016 odehrála svůj první sólový recitál na italském festivalu Giovanile Biellese. Je vítězkou mezinárodních soutěží Severino Gazzelloni 2016 (Itálie), Iguazú Audition (Argentina), 12. Mezinárodní soutěže pro mladé muzikanty Rotary (Rusko) či televizní soutěže Má oblíbená flétna (Rusko).

Sofiia Matviienko

Eliška Hejhalová (*1999, Roudnice nad Labem)

Čestné uznání v kategorii Flétna

Od malička projevovala lásku k hudbě, ke které ji mj. vedl dědeček Jaroslav Kopáček – klarinetista a emeritní člen České filharmonie. V šesti letech začala hrát na zobcovou flétnu, v devíti pak na příčnou flétnu u Jaroslavy Maťákové v Roudnici nad Labem. V současné době studuje gymnázium v Roudnici nad Labem a pod vedením Jaroslava Pelikána se připravuje na studium flétny na HAMU.

Eliška Hejhalová

Obdržela 1. cenu v soutěži Novohradská flétna 2011, je sedminásobnou vítězkou celostátních soutěží základních uměleckých škol v sólové i komorní hře. Obdržela cenu poroty za mimořádný instrumentální výkon v celostátním kole soutěže ZUŠ 2016 v Jindřichově Hradci.


Na Jihočeský festival se moc těším. Je to jedinečná příležitost zahrát si na zajímavých místech, poznat další muzikanty a nasbírat spoustu nových zážitků a zkušeností.Eliška Hejhalová

Od roku 2011 působí jako první flétnistka mezinárodního symfonického orchestru Europera, se kterým pravidelně koncertuje v Německu, Polsku a České republice. Vystoupila také s Českou filharmonií v pražském Rudolfinu.

Timofei Iakhnov (*2004, Petrohrad)

Timofei Iakhnov

2. cena v kategorii Hoboj

Na hoboj začal hrát v sedmi letech. V současnosti navštěvuje petrohradskou hudební školu Rimského-Korsakova pod vedením profesora Denise Bystrova. Věnuje se také hře na milostný hoboj a anglický roh a chtěl by se naučit hrát na lovecký hoboj. Zúčastnil se mistrovských kurzů Alexe Kleina, Yuriho Likina, Lászla Hadadyho a Gregora Witta. Je držitelem stipendia charitativní nadace Vladimira Spivakova.


Zveřejnění výsledků mě moc potěšilo, vždycky je potěšení zvítězit. Na cestu do Prahy a nové kamarády se už hrozně těším.Timofei Iakhnov

Je laureátem více než pětadvaceti hudebních soutěží, získal např. první cenu a Grand Prix v celoruském klání Silver Trumpets, zvláštní ocenění v 9. ročníku Mezinárodní soutěže pro mladé hudebníky Jevgenije Mravinského, dvakrát obdržel Grand Prix na soutěži Polyphonica v Petrohradu.

Obzvláště plodný byl pro Timofeje rok 2015, kdy zvítězil v Mezinárodní soutěži Dmitrije Šostakoviče v oboru hoboj a komorní hudba a v Mezinárodní televizní soutěži Louskáček ve hře na hoboj a anglický roh.

V jedenácti letech vystoupil společně s Petrohradským státním orchestrem pod taktovkou Gregora Witta, o rok později si zahrál v Mariinském divadle se smyčcovým kvartetem Rimského-Korsakova. Účinkoval na festivalech New Names ve Voroněži, Green Noise v Surgutu a Chanty-Mansijsku a Flowers of Russia v Minsku a v Athénách. Je členem Symfonického orchestru mladých Tempo Primo.

Varvara Petrova (*2003, Moskva)

Varvara Petrova

Čestné uznání v kategorii Hoboj

Pochází z muzikantské rodiny a hudbě se začala věnovat v pěti letech. Studuje hru na hoboj ve třídě Olgy Smirnové a je členkou kvarteta na Balakirjevově dětské umělecké škole.

Je držitelkou stipendia nadace New Names a moskevského vládního stipendia. Účinkovala na koncertech charitativních nadací Vladimira Spivakova a New Names.


Na výsledky jsem čekala hodně netrpělivě a upřímně jsem byla trochu zklamaná, když jsem zjistila, že jsem se nestala laureátkou. Přesto jsem šťastná, že si mě porota všimla. Účast v soutěži mi moc pomohla a dodala sílu pro další práci a přípravu na nadcházející soutěže. V Praze už jsem byla a už se těším, až se do ní v červnu vrátím a zúčastním se Jihočeského festivalu. Bude zajímavé poslechnout si ostatní soutěžící a budu se snažit, aby si moje vystoupení posluchači zapamatovali.Varvara Petrova

Vystupovala s komorním orchestrem Státního akademického Velkého divadla v Moskvě, s Moskevským státním symfonickým orchestrem pod vedením Pavla Kogana, s Kubáňským symfonickým orchestrem či s Vojenským orchestrem Ministerstva obrany. Absolvovala koncertní turné v Rusku, Maďarsku, Německu, Makedonii i v České republice.

Zúčastnila se mnoha hudebních soutěží. První ceny získala na soutěžích Kde se rodí umění 2015, Severská rapsodie 2016 či Oživení tradic 2016. Na soutěži pro mladé dechaře a perkusisty Severská fanfára 2015 vybojovala Grand Prix a na 9. ročníku mezinárodní soutěže Jevgenije Mravinského 2014 obdržela diplom.

Andrey Ryazantsev (*2002, Moskva)

Andrey Ryazantsev

1. cena v kategorii Klarinet

Hudbě se začal věnovat ve svých čtyřech letech na moskevské základní umělecké škole Dmitrije Šostakoviče. Pokračoval ve studiu hry na flétnu u Eduarda Cholokiana a hry na klavír ve třídě pedagožky Iriny Rodzevich a později Iriny Matveyevy. V současné době navštěvuje střední hudební školu Gnessin v Moskvě, kde studuje hru na klarinet u profesora Antona Prishchepa a zároveň hru na klavír ve třídě Anny Arzamanovy.


Zpráva o vítězství mě velmi potěšila. Znamená to, že se mi splnil sen a pojedu do Prahy! Dokážu si představit, jak krásná musí Praha být. Rád cestuji a koncertuji po celém světě, navštívil jsem už spoustu zemí a měst, ale do České republiky jsem se ještě nikdy nepodíval a před českým publikem si zahraji moc rád. Toto koncertní turné pro mě určitě bude velký zážitek. Těším se na nová setkání, která mi přinese, také na reakce českého publika, dojmy, pozitivní emoce a na nové kamarády. Svým vystoupením bych rád potěšil publikum a chtěl bych, aby skrze něj porozumělo mým pocitům při hraní té či oné hudby.Andrey Ryazantsev

Je držitelem moskevského vládního stipendia, stipendia nadace New Names a stipendia charitativní nadace Vladimira Spivakova.

Andrey zvítězil v několika mezinárodních klavírních a dechových soutěžích, např. na soutěži Yuriho Dolzhikova pro dechové a bicí nástroje v Moskvě, na Ruské soutěži dechových a bicích nástrojů v Kazani či v šestnáctém ročníku známé Mezinárodní televizní soutěže Louskáček.

V roce 2015 se zúčastnil festivalu Winteravonden aan de Amstel v Amsterdamu, jako sólista vystupoval s Komorním orchestrem Igora Lermana, Ruským národním orchestrem, Symfonickým orchestrem Virtuosové Gnessin nebo se Symfonickým orchestrem Ryazan. Věnuje se také komorní hudbě.

Alise Gavare (*1999, Cēsis)

Alise Gavare

2. cena v kategorii Klarinet
Cena za nejlepší provedení skladby Bohuslav Martinů

Studuje střední hudební školu Alfrēdse Kalniņše v Cēsis. Doposud zvítězila v různých věkových kategoriích v osmi národních soutěžích.

Zúčastnila se mistrovských kurzů Boguslawa Jakubowskiho, Fabia Di Casoly and Nicolase Baldeyroua.


Výsledky mě potěšily, získala jsem druhé místo a ocenění za nejlepší provedení skladby Bohuslava Martinů. Bylo to pro mě a mou učitelku příjemné překvapení. Ráda bych poděkovala porotě a organizátorům za možnost zúčastnit se této soutěže, je to pro mladé muzikanty důležité. Myslím, že laťka byla nasazena velmi vysoko a jsem pyšná na výsledek. Natáčení v Lotyšském rozhlase byl skvělý zážitek a už se nemůžu dočkat koncertu vítězů.Alise Gavare

Získala druhé místo na Mezinárodní klarinetové soutěži Czech Clarinet Art a probojovala se do posledního kola Soutěže středních škol ve hře na klarinet 2015 pořádané Mezinárodní klarinetovou asociací a Mezinárodní klarinetové soutěže 2016 v italském Carlinu.

V letech 2013 a 2014 působila v letním projektu Lotyšská symfonická kapela mladých. Zahrála si s regionálním komorním orchestrem a s doprovodem klavíru vystoupila na Kuopijské konzervatoři ve Finsku.

Gabriela Matoušková (*2001, Praha)

Gabriela Matoušková

Čestné uznání v kategorii Klarinet

Hudbou se zabývá už od malička, ve čtyřech letech začala hrát na flétnu na základní umělecké škole v Klecanech a na klarinet hraje od devíti let.

Začínala u Petra Michalce, poté u Jana Paříka a pokračovala u Petry Smolové. V současné době je studentkou Pražské konzervatoře ve třídě profesora Milana Poláka.

V roce 2015 zvítězila v národní soutěži základních uměleckých škol v Liberci a v roce 2016 získala 3. cenu na mezinárodní klarinetové soutěži Czech Clarinet Art v Teplicích.

Adam Riethof (*1999, Praha)

Adam Riethof

Čestné uznání v kategorii Klarinet

Hudbě se věnuje od šesti let, kdy začal hrát na zobcovou flétnu. Na klarinet hraje od devíti let, nejprve pod vedením učitele Martina Kasy na ZUŠ Štefánikova, od roku 2010 studuje na Gymnáziu a hudební škole hl. m. Prahy ve třídě profesora Jana Hejhala.


Na Jihočeském festivalu jsem byl již dvakrát, tudíž vím, jaký je to neuvěřitelný a nezapomenutelný zážitek. Popravdě to byla právě jedna z hlavních motivací, proč jsem šel na letošní Concertino Praga, abych ještě jednou zažil tu nádhernou atmosféru Jihočeského festivalu a poznal se s novými lidmi a skvělými hudebníky. Jsem moc rád, že byl tento cíl splněn.Adam Riethof

Adam se dosud zúčastnil mezinárodních soutěží Czech Clarinet Art v Hořicích, kde získal čestné uznání (2013) a 3. cenu (2014). V roce 2014 obdržel v soutěži Concertino Praga čestné uznání a v roce 2015 vybojoval 1. místo v kategorii Trio. S tímto triem vystoupil s celovečerním programem na festivalu Za poklady Broumovska 2016. Adam také získal 2. cenu v soutěži konzervatoří Pardubické dechy 2015. Jako sólista vystoupil se Symfonickým orchestrem hl. m. Prahy FOK ve Dvořákově síni Rudolfina i ve Smetanově síni Obecního domu. Kromě klasické hudby je nadšeným posluchačem a hráčem jazzu. Ve volném čase si rád zasportuje či improvizuje na basovou kytaru a klavír.

Adam Plšek (*1999, Brno)

Adam Plšek

1. cena v kategorii Fagot

V pěti letech začal hrát na akordeon, dva roky poté na zobcovou flétnu. Později se začal věnovat hře na fagot u Pavla Feldmanna. Zároveň zahájil studium osmiletého Biskupského gymnázia v Brně. Po čtvrtém roce studia přestoupil na Gymnázium a Hudební školu hl. m. Prahy, kde se fagot stal jeho hlavním hudebním oborem ve třídě Lukáše Kořínka.

Při dosavadním studiu získal několik ocenění jak v komorní hře, tak v sólovém výstupu. Několikrát se zúčastnil Mezinárodní interpretační soutěže Pro Bohemia Ostrava, kde v roce 2014 získal 1. cenu a cenu absolutního vítěze. Dvakrát vyhrál 1. cenu v Mezinárodní interpretační soutěži dechových nástrojů v Brně. Dvakrát se také stal absolutním vítězem v oboru fagot na Soutěžní přehlídce ve hře na fagot a hoboj v Ratajích nad Sázavou. Ve volném čase hraje na akordeon a věnuje se akvaristice.

Spustit audio

Více o tématu