Šostakovičova Leningradská v podání České filharmonie a Semjona Byčkova

26. duben 2024

Náš první orchestr se svým šéfdirigentem Semjonem Byčkovem provedl legendární Symfonii č. 7 C dur, kterou Šostakovič komponoval v krutých časech nacistického obléhání Leningradu a věnoval ji městu samotnému i jeho obyvatelům.

Byčkov, stejně jako Dmitrij Šostakovič rodák z Petrohradu (resp. Leningradu), je nanejvýš zasvěceným interpretem tohoto skvostu symfonického repertoáru 20. století a pojí jej k němu také osobní vazby a niterné vzpomínky blízkých.

Čtěte také

Na adresu symfonie řekl mimo jiné toto: „Genialita této symfonie spočívá právě v tom, že není popisná. Na žádném místě neuslyšíte například – tady německé tanky odbočily vlevo… To není účelem uměleckého díla. Umění je tady proto, aby v nás vyvolalo nějaký stav nebo pocit. A to se právě Šostakovičovi podařilo, najít zvuky a tóny, které v nás vyvolávají neochvějný pocit, že víme, o čem to je. To je to, co člověk vidí, cítí a slyší v Šostakovičově Sedmé symfonii – všechny aspekty života od štěstí přes naději až po strach, zkázu, dobro a zlo.“ Rozhlasové posluchače provedl slovem Ondřej Scholtz.

Spustit audio

Související