Česká filharmonie oslavila narozeniny Semjona Byčkova. V Barbican Hall zazněla pod jeho vedením Janáčkova Glagolská mše

2. prosinec 2022

Česká filharmonie zakončila své letošní jarní turné dvěma koncerty v Barbican Hall v Londýně. Její vystoupení bylo velice očekávané, protože byla prvním zahraničním orchestrem, který mohl vystoupit po nekonečných pandemických opatřeních. Koncert byl zároveň věnován letošnímu životnímu jubileu Semjona Byčkova, který 70. narozeniny slaví 30. listopadu.

PROGRAM

Antonín Dvořák Symfonie č. 8 G dur
Leoš Janáček Glagolská mše

Evelina Dobraceva soprán
Lucie Hilscherová alt
Aleš Briscein tenor
Boris Prýgl bas 
Spoluúčinkuje Birminghamský městský sbor
Česká filharmonie
řídí Semjon Byčkov

Čtěte také

Antonín Dvořák se stal během 80. let 19. století mezinárodně uznávanou osobností. Prožíval tehdy klidné a radostné období a toto ladění jasné pohody, vnitřního klidu a tvůrčí suverenity se také odrazilo v jeho Symfonii č.8 G dur. Složil ji v poměrně krátkém čase na podzim 1889 a poprvé ji uvedl s orchestrem pražského Národního divadla 2. února 1890. Následovaly nadšeně přijaté premiéry v Londýně, Frankfurtu nad Mohanem a Vídni. Symfonie je považována za projev Dvořákova okouzlení přírodou a spolu s předcházející sedmou a následující devátou za vrcholná díla jeho symfonické tvorby.

Leoš Janáček komponoval svoji Glagolskou mši také jako uznávaný skladatel ve svých 72 letech. Inspirační impuls byl ale návratem ke vzpomínkám z dětství, kdy se jako fundatista brněnského kláštera zúčastnil velehradských cyrilometodějských oslav na paměť 1000. výročí úmrtí sv. Cyrila. V základu mše stojí staroslověnský text, jehož jednotlivé části sice korespondují s členěním církevní kanonizované formy, hudební sloh je ale velice uvolněný, typicky janáčkovský s výrazně dramatickými úseky a radostným vyzněním.

autor: Dagmar Henžlíková
Spustit audio

Související