Zasedala Národní porota Concertino Praga 2010

11. leden 2010

Dne 8. ledna 2010 zasedala porota 44. ročníku Národní rozhlasové soutěže České republiky Concertino Praga 2010. Ta byla tentokrát složena nejen z renomovaných umělců, ale i zástupců nastupující generace mladých umělců. MgA. Ivo Kahánek, Ph.D. (klavír) a BcA. Petr Nouzovský (violoncello) se navíc v minulosti této soutěže sami úspěšně zúčastnili.

Dalšími členy poroty byli Prof. Milan Zelenka (kytara, předseda), Prof. Jiří Tomášek (housle) a MgA. Marek Velemínský (kytara). K poslechu bylo předloženo celkem 12 soutěžních nahrávek v oborech klavír (3), housle (3), violoncello (1) a klasická kytara (5). K postupu do mezinárodní soutěže porotci vybrali celkem 6 kandidátů, kteří budou Českou republiku v mezinárodním klání reprezentovat.

Zasedala Národní porota Concertino Praga 2010

Během sčítání bodů došlo hned dvakrát k situaci, kdy se na prvním místě umístili dva soutěžící. Bylo to v kategoriích housle a klavír, které měly v tomto roce velmi vysokou úroveň. Vzhledem k tomu, že v soutěži Concertino Praga nelze ceny dělit, musela porota rozhodnout, který ze soutěžících obdrží první, a který druhou cenu. Je velmi potěšitelné, že do mezinárodní soutěže vyslala v těchto oborech oba dva kandidáty.

Zasedala Národní porota Concertino Praga 2010

Věkový limit soutěžících 44. ročníku soutěže Concertino Praga byl stanoven na 16 let u oborů klavír, housle, violoncello a v oboru klasická kytara pak 19 let. Kytaristé měli možnost zúčastnit se soutěže teprve podruhé v historii (poprvé v roce 2007). Z důvodu zachování anonymity kandidátů budou výsledky národní soutěže vyhlášeny společně s výsledky mezinárodní soutěže na tiskové konferenci v pondělí 15. února 2010 v 11:00 hod v zasedací Českého rozhlasu č. 010 (Římská 13, Praha 2).

Zasedala Národní porota Concertino Praga 2010
autor: Tomáš Chmelár
Spustit audio

Více o tématu