Vyhlášení 50. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga 2016

1. červen 2015

Tento rok slavíme již padesát let od vzniku mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga. S nápadem uspořádat klání mladých hudebníků přišla na počátku roku 1966 Hudební redakce pro děti a mládež Československého rozhlasu.

Tak vznikla soutěž, která měla velký vliv na utváření hudební dráhy řady umělců. Mezi laureáty patří například Václav Hudeček, Shizuka Ishikawa, Leonid Gorokhov, Radek Baborák a mnoho dalších. Výrazných hudebních talentů se jistě dočkáme i v jubilejním padesátém ročníku.

Jubilejní 50. ročník soutěže je vyhlášen pro kategorii:
KLAVÍR | HOUSLE | VIOLONCELLO | KYTARA

Povinné sklady:
KLAVÍR
Jiří Gemrot: Povídka pro klavír (vydavatel Český rozhlas)
Vítězslav Novák: Písně zimních nocí (možnost vybrat jednu ze 4 písní)

HOUSLE
Adam Skoumal: Valse capricieuse (vydavatel Český rozhlas)
Josef Suk: Quasi ballata, č. 1 ze čtyř kusů pro housle a klavír, op. 17

VIOLONCELLO
Lukáš Hurník: Andro Verdan Variations (vydavatel Český rozhlas)
Bohuslav Martinů: Variace na Rossiniho téma – pro violoncello a klavír

KLASICKÁ KYTARA
Lukáš Sommer: Canzona e toccata per chitarra (vydavatel Český rozhlas)
Milan Zelenka – Nedokončené variace na téma Jany Obrovské

Noty jsou k dispozici na vyžádání u organizátora soutěže.

O soutěži

Do soutěže se mohou hlásit začínající mladí interpreti, kteří v roce odevzdání soutěžní nahrávky (tj. v roce 2015) nepřesáhnou věk 17 let. Mezinárodní soutěži předchází Národní rozhlasová soutěž Concertino Praga, ve které pětičlenná porota vybírá nejlepší kandidáty, kteří postoupí do mezinárodního klání a reprezentují Českou republiku.

Mladí umělci z celého světa se mezinárodní soutěže účastní prostřednictvím profesionálních zvukových nahrávek, z nichž na základě anonymního poslechu vybírá sedmičlenná porota složená z renomovaných světových umělců ty nejlepší. Výsledky jsou vzhledem k přísnému utajení kandidátů velmi objektivní.

Nahrávky a přihlášení do soutěže zajišťují členové Evropské vysílací unie (EBU), Mezinárodní hudební rady (IMC) a Evropské hudební rady (EMC). Soutěž je členem Evropské unie hudebních soutěží mládeže (EMCY) a je pořádána pod patronací Evropské vysílací unie (EBU).

Concertino Praga každoročně vrcholí slavnostním koncertem v pražském Rudolfinu, kde laureáti obhajují své prvenství před publikem a rozhlasovými mikrofony. Následuje tradiční Jihočeský festival Concertino Praga. V rámci tohoto turné po pěti městech vystoupí vítězové v překrásných sálech jihočeských zámků.

Absolutnímu vítězi vydává Český rozhlas vlastní profilové CD, laureátům pak kompilační CD s výběrem z jejich oceněných soutěžních snímků. Pořadatel nabízí laureátům také další koncertní příležitosti nejen v průběhu daného roku, ale i v následujících letech. Od roku 2012 Český rozhlas zadává povinné skladby pro vybrané sólové nástroje českým autorům, čímž podporuje současnou skladatelskou generaci a propaguje českou hudbu v celosvětovém měřítku.

autor: Lucie Ryss
Spustit audio