Šance pro sólisty

15. červen 2023

Přihlaste se do 58. ročníku Dvořákovy mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga.

V roce 2024 proběhne soutěž v sólové kategorii, všechny nástrojové obory jsou hodnoceny společně.

VĚKOVÉ LIMITY
V oborech housle, klavír, violoncello, cembalo, akordeon, harfa a kytara se soutěže mohou zúčastnit hudebníci, kteří v době konání finálového koncertu, tedy 14. září 2024, nebudou staří 16ti let.

Pro obory flétna, hoboj, klarinet, fagot, trubka, lesní roh, saxofon a trombon se soutěže mohou zúčastnit hudebníci, kteří v době konání finálového koncertu, tedy 14. září 2024, nebodou starší 18ti let.

První kolo soutěže má podobu poslechu anonymizovaných nahrávek. Po vybrání finalistů probíhá finálové kolo, které má podobu veřejného koncertního vystoupení v Rudolfinu v rámci festivalového programu Dvořákovy Prahy, tedy před publikem, porotou složenou z mezinárodně uznávaných osobností interpretační a pedagogické scény a před mikrofony Českého rozhlasu.

CENY
Absolutní vítěz získá právo pořídit profesionální nahrávku ve studiu Českého rozhlasu a účelové stipendium ve výši 5000 eur pro další vzdělávání nebo na nákup nástroje. Další hudebníci v pořadí získají účelové stipendium v hodnotách 2800, 1700 a 700 eur.

Bonusem pro laureáty soutěže je rovněž pozvání na tradiční Jihočeský festival Concertino Praga, který se koná krátce po vyhlášení výsledků v historických sálech Jindřichova Hradce, Českého Krumlova, Tábora a Bechyně za asistence publika a mikrofonů Českého rozhlasu. Vybraní mladí hudebníci budou pozváni na koncerty produkované Českým rozhlasem, Dvořákovou Prahou nebo dalšími partnery soutěže, kterými jsou festival Zlatá Pecka, Česká centra, Nadace Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové a další.

Přihlášky je možné podávat přes webové stránky soutěže do 31. března 2024.

Spustit audio

Více o tématu