Reportáž z Jihočeského festivalu Concertino Praga 2016

26. červen 2016

Již po osmačtyřicáté se sjeli mladí talentovaní hudebníci do jižních Čech, aby svým uměním potěšili posluchače Českého Krumlova, Bechyně, Třeboně a Jindřichova Hradce. Ve dnech 13.–17. června 2016 proběhla druhá část tuzemského programu výherců soutěže – Jihočeský festival Concertino Praga 2016.

Laureátům festival nabízí nejen možnost zahrát si v historických sálech impozantních budov, ale také zakusit režim koncertního turné, a především utužit nově nabytá přátelství, která mnohdy přetrvají po celý život.

Do Jindřichova Hradce se účastníci vydali v neděli 12. června 2016 a cesta autobusem se nesla ve znamení sdílení dojmů z pátečního gala koncertu v Rudolfinu. Společný intenzivní zážitek laureáty semkl a prolomil veškeré bariéry mezi mladými hudebníky.

Po příjezdu do Jindřichova Hradce, který se stal na týden jejich přechodným domovem, se hostům dostalo vřelého přijetí od pana Michala Švihálka, ředitele hotelu Concertino, kde jsou již tradičně účastníci Jihočeského festivalu ubytováni, a který nalezl inspiraci pro svůj název právě v soutěži mladých muzikantů. O večerním programu měli laureáti jasno, jakmile objevili stolní fotbálek v hotelovém lobby. Ukázalo se, že mnozí z nich bravurně ovládají nejen hru na hudební nástroje.

Pondělní zahajovací koncert Jihočeského festivalu Concertino Praga se zároveň konal na nejvzdálenějším místě od výchozího Jindřichova Hradce – v Českém Krumlově, bylo tedy potřeba vyrazit již v brzkých ranních hodinách.

19 Český Krumlov - koncert Cornelius Zirbo

Laureáti měli poprvé možnost prohlédnout si krajinu jižních Čech v celé své kráse a mnozí z nich neskrývali nadšení. Příjezd do malebného historického městečka jejich okouzlení ještě umocnil.

Při generální zkoušce zbyl kromě seriózního nácviku odpoledního programu čas i na legrácky u klavíru.

Když si korepetitoři Stanislav Gallin a Daniel Wiesner na moment ze zkoušky odběhli, pro talentované multiinstrumentalisty nebyl problém za ně zaskočit a své kolegy na klavír bez váhání doprovodit. Před koncertem zbyl čas na komentovanou prohlídku českokrumlovského zámku, v rámci které se účastníkům nejvíce zalíbilo zachovalé barokní divadlo. Po návratu z exkurze se již začal sál plnit diváky a koncert mohl začít.

Čtěte také

Druhý den Jihočeského festivalu se nejmladší příslušníci umělecké generace vypravili do Bechyně, kde je hned po příjezdu překvapil netradiční vzhled zákulisí koncertního sálu.

Úvod koncertu patřil milému zpestření v podobě vystoupení dechového souboru bechyňské základní umělecké školy. Kromě laureátů poprvé zahrála také Liliana Dulanská, držitelka čestného uznání v kategorii Hra na housle. Jako host vystoupila klarinetistka Ludmila Peterková, výherkyně druhé ceny v kategorii Trio z roku 1984.

Čtěte také

Ve středu byl program opravdu nabitý. Hned ráno přivítal za přítomnosti médií v obřadní síni Jana Kotěry na Staré radnici všechny účastníky festivalu starosta Jindřichova Hradce pan Stanislav Mrvka. Ve svém proslovu zavzpomínal při příležitosti padesátého výročí Concertino Praga na minulé ročníky soutěže, zdůraznil význam této tradiční hudební akce pro město i pro celý Jihočeský kraj a popřál laureátům mnoho úspěchů na jejich profesní dráze. Ti se následně jeden po druhém podepsali do kroniky města. Poté již bylo načase vydat se do Schwarzenberské hrobky v Domaníně u Třeboně.

Atmosféra místa koncertu, jenž překlenul jihočeské turné do druhé poloviny, všechny interprety ohromila. Nestává se často, aby se před výkonem podívali do podzemí na místo posledního odpočinku členů šlechtického rodu. Kromě letošních laureátů se na středečním koncertě představil také klavírista Igor Ardašev, jenž si v roce 1979 odnesl zvláštní cenu pro nejúspěšnějšího nejmladšího účastníka soutěže a v roce 1982 obdržel čestné uznání v kategorii Klavír. Cestou zpět do Jindřichova Hradce vstřebávali hudebníci spirituální zážitek proběhlého koncertu při pohledu na překrásné scenérie, které za okny autobusu nabízela třeboňská krajina.

25 Třeboň - koncert Igor Ardašev

Čtěte také

Předposlední den Jihočeského festivalu se nesl v odpočinkovém duchu. Účastníci se dopoledne vydali na prohlídku Muzea fotografie a Muzea Jindřichohradecka se zastávkou u největšího lákadla expozice – Krýzových jesliček. Následovala prohlídka zámku, muzikanti tedy měli možnost dozvědět se něco o historii místa, na kterém měli následující den vystoupit. Odpoledne pak vybraní hudebníci zahráli na koncertě v Základní umělecké škole Jindřichův Hradec za hojné účasti malých školáků, jejich učitelů i rodičů.

Spolu s Lilianou Dulanskou, Arinou Pan a Corneliem Zirbem vystoupili také šikovní žáci ZUŠ studující stejné hudební nástroje jako vystupující laureáti.

35 Jindřichův Hradec - koncert v ZUŠ

Návštěvníci tedy zhlédli dva houslové, dva klavírní a dva violoncellové výstupy. Koncert dělila na dvě poloviny beseda s laureáty.

Mladí vítězové na sebe například prozradili, kolik hodin denně věnují cvičení, kterými dalšími koníčky kromě hudby tráví volný čas či jaké skladby z repertoáru mají nejraději a které by naopak nejraději nehráli.

Základní umělecká škola poskytovala po celou dobu festivalu interpretům učebny k rozehrávání a laureáti do ní odbíhali opravdu v každé volné chvíli. Velkou motivací k návštěvě ZUŠ byla ovšem pravděpodobně skutečnost, že cesta z hotelu do hudební školy vedla ulicí lemovanou minimálně pěti stánky zmrzliny s všemožnými klasickými i exotickými příchutěmi.

Čtěte také

V pátek 16. června proběhl v Rytířském sále jindřichohradeckého zámku závěrečný koncert Jihočeského festivalu Concertino Praga 2016. Na něj přijel laureáty jako účinkující podpořit pianista, předseda mezinárodní poroty a člen Stálé komise Concertino Praga Ivo Kahánek. Stejně jako slavnostní gala koncert v Rudolfinu přenášela toto vystoupení živě stanice Vltava.

Na laureátech tedy byla již od rána znát lehká nervozita spojená s pocitem zodpovědnosti, zároveň se však těšili na poslední příležitost zahrát si v krásném historickém sále jihočeského zámku.Večerní muzikantské výkony byly jako vždy brilantní. Jediné potíže nakonec interpretům, a především dívčímu osazenstvu, způsobovala kluzká podlaha zámeckého sálu, po které se v samotném závěru svezla absolutní vítězka letošního ročníku, ruská violoncellistka Maria Zaytseva. Symbolicky a s úsměvem tak zakončila dvoutýdenní koncertní turné.

Týden v jižních Čechách utekl jako voda a už bylo načase vrátit se zpět do Prahy. Celou cestu do naší metropole byli muzikanti k nezastavení a horlivě sdíleli zážitky posledních dní, komentovali navzájem své výkony a sdělovali si informace, kulturní a jazykové zajímavosti zemí, ze kterých pochází. V Praze zahraniční laureáti naposled zasedli ke společnému obědu a poté se za dojemného loučení, které se neobešlo bez slz, rozlétli zpět do Kanady, Rumunska a Ruska.

23 Poslední chvíle s laureáty
autor: Nikola Štefková
Spustit audio