Představujeme Vám porotu národního kola Concertino Praga 2019

6. prosinec 2018

Porota národního kola Concertino Praga bude zasedat 7. ledna 2019, výkony soutěžících bude posuzovat tým vynikajících muzikantů a zkušených porotců v jedné osobě. Až na Janu Bouškovou všichni mají s Concertino Praga osobní zkušenost.

Igor Ardašev

Klavírista  Igor Ardašev se setkal s Concertino Praga poprvé jako její účastník během svých studií na konzervatoři v Brně.

Jana Boušková

Harfistka Jana Boušková se osobně Concertino Praga nezúčastnila – ani nemohla, harfa se na Concertino Praga letos objevuje poprvé. Jako dítě ale hodně o Concertino Praga slyšela; byla to v českém hudebním světě už tenkrát velká událost a velký pojem.

Leoš Čepický

Houslista Leoš Čepický si už svoji účast na Concertino Praga moc nepamatuje, bylo to prý ještě na Lidové škole umění, v národním kole soutěžil v kategorii komorní hra (housle + klavír).

Igor Tausinger

Igor Tausinger se v rámci své práce v Českém rozhlase věnoval natáčení soutěžních snímků pro Concertino Praga a současně dramaturgii koncertů laureátů v Rudolfinu a Jihočeského festivalu, které jsou s touto soutěží spojené. S Concertino Praga se setkal ještě jako posluchač konzervatoře prostřednictvím dvou neskutečných koncertů v Rudolfinu, nositelů 1. ceny této soutěže – v roce 1967 to byl Václav Hudeček a v roce 1969 neuvěřitelná japonská houslistka Shizuko Ishikawa. Byl to pro něj naprosto nezapomenutelný zážitek.

Daniel Veis

Violoncellista Daniel Vies se s Concertino Praga setkal poprvé  v roce 1968. Daleko významnější pro něj ale byl ročník 1969, neboť se zúčastnil Concertina jako člen klavírního tria, ve kterém hrála krásná klavíristka (žačka prof. Jana Panenky), jejímuž půvabu naprosto propadl. Jmenovala se Helena Snítilová, jsou spolu šťastně sezdáni již 41 let a mají tři děti. I takový příběh může Concertino Praga hrát.

Spustit audio