Porota 2. kola

Klavírista Jacques Ammon, rodák ze Santiaga de Chile, žije dlouhodobě v Německu. Kromě tamních koncertních pódií vystupuje rovněž v Rakousku, Francii, Nizozemsku, Velké Británii, Španělsku, Itálii, Belgii, Finsku, Polsku, Rusku, Japonsku, Chile, Argentině a USA. Od roku 1997 tvoří společně s violoncellistou Eckartem Rungeem polovinu dua „Runge & Ammon“. Tato úzká spolupráce dala vzniknout pěti CD. Spolu s houslistou Danielem Hopem se také podílel na několika albech pro Deutsche Grammophon. Působí rovněž jako pedagog, mj. je profesorem klavíru na Vysoké škole hudební a divadelní v Lipsku.

Bartosz Bryla je vedoucím smyčcového oddělení na Hudební akademii Ignacyho Jana Paderewského v Poznani, působí rovněž na houslovém oddělení Akademie múzických umění Karola Lipińského ve Vratislavi. Jako hostující profesor vedl mistrovské kurzy houslí a komorní hudby v Evropě, Asii, USA, Kanadě, Mexiku, Spojených arabských emirátech a Libanonu. Byl členem porot mnoha soutěží včetně Mezinárodní houslové soutěže Henryka Wieniawského v Poznani, Mezinárodní houslové soutěže Leoše Janáčka v Brně, Mezinárodní houslové soutěže Carla Flescha v Maďarsku a mnoha dalších. Nahrává pro vydavatelství EMG Victor, Polskie Nagrania, Wifon, Poljazz-Classik, Emscherland Classik a Selene. Ve světové premiéře provedl Houslovou sonátu Józefa Wieniawského a Houslový koncert č. 1 Karola Lipinského. Je držitelem řady státních ocenění a v letech 2007–2017 byl předsedou Henryk's Wieniawski Music Society. Mezi jeho učitele patří Adam Nowak, Wolfgang Marschner a Jadwiga Kaliszewska, účastnil se rovněž kurzů u Henryka Szerynga, Nathana Milsteina a Yehudi Menuhina.

Renomovaná hobojistka Jana Brožková vystudovala Pražskou konzervatoř a hudební fakultu AMU. V roce 1983 na sebe upozornila vítězstvím na mezinárodní soutěži Concertino Praga a v roce 1989 získala absolutní vítězství a zvláštní cenu na Europäischen Musikpreis Zürich. Řadu let působila jako sólohobojistka Symfonického orchestru Českého rozhlasu a od roku 2002 je první hobojistkou České filharmonie. Pravidelně vystupuje i jako sólistka nebo členka komorních souborů. S dechovým kvintetem Afflatus Quintet vyhrála prestižní 1. cenu v soutěži ARD Mnichov 1997. Od roku 1999 působí také jako pedagožka na hudební fakultě AMU v Praze.

Peter Dan Ferenčík je vedoucím redaktorem hudební redakce rozhlasové stanice Rádio Devín (Rozhlas a televize Slovenska). Spolupracoval na organizaci festivalů Radio_Head Awards, kde byl zároveň porotcem v kategorii Klasická hudba, a na cyklu přímých přenosů koncertů Symfonického orchestru slovenského rozhlasu. Jako organizátor a moderátor se podílel na mezinárodní interpretační soutěži New Talent v rámci festivalu Bratislavské hudební slavnosti. Je autorem, dramaturgem a organizátorem projektu Rezidenční soubor a Rezidenční umělci Rádia Devín, který poskytuje podporu domácím hudebním interpretům. Je iniciátorem spolupráce mezi VŠMU a RTVS v projektu zaměřeném na zaznamenávaní výkonů mladých interpretů a jejich propagaci. Premiéry jeho vlastních skladeb zazněly na festivalech současné hudby Orfeus, Přehlídka mladých skladatelů SOOZVUK a OPUS NOVA, na festivalech Nová slovenská hudba, Ostravské dny nové hudby aj. Spolupracoval se soubory Ensemble Ricercata, Ostravská banda, Mucha Quartet, Symfonickým orchestrem Slovenského rozhlasu a Slovenskou filharmonií.

Vladimír Rejlek vystudoval hru na trubku na konzervatoři a AMU v Praze. Roku 1978 se stal vítězem Mezinárodní soutěže Pražské jaro a v roce 2016 byl předsedou poroty této mezinárodní soutěže v oboru trubka. Několikrát byl rovněž členem mezinárodní poroty soutěže Concertino Praga. Jeho široký koncertní repertoár zahrnuje skladby všech stylových období, je pravidelným hostem koncertních pódií u nás i v zahraničí. Od roku 1974 byl vedoucím skupiny trubek Orchestru opery Národního divadla v Praze. Vedle sólové koncertní činnosti se věnuje pedagogické práci na pražské Akademii múzických umění, kde byl v roce 2009 jmenován profesorem. V současné době na HAMU působí jako vedoucí katedry dechových nástrojů.

Německý violoncellista Eckart Runge získal ocenění v řadě hudebních soutěží, jako např. Premio Stradivari Cremona či Music Competition Mnichov. V letech 1989–2019 byl členem proslulého souboru Artemis Quartet, s nímž vystupoval v prestižních koncertních sálech po celém světě. Roku 2019 se rozhodl činnost v kvartetu ukončit a realizovat projekty, které propojují různé hudební žánry a umělecké formy, jako je klasická hudba, jazz, pop rock a filmová hudba, s cílem oslovit širší publikum. Věnuje se i pedagogické činnosti a podporuje mládežnické orchestry. Jeho loňské sólové CD získalo Cenu německých hudebních kritiků.

Klavírista Miroslav Sekera vystudoval AMU v Praze. Získal řadu soutěžních ocenění doma i v zahraničí a v roce 2016 obdržel cenu hudební společnosti „Salon de Virtuosi“ v New Yorku. Jako sólový i komorní hráč vystoupil na prestižních pódiích, a to zejména ve Vídni (Wien Konzerthaus, Musikverein), ve Washingtonu (The Kennedy Center) a v Tokiu (Opera City Concert Hall). V roce 2019 koncertoval po Japonsku s legendárním cellistou Tsuyoshim Tsutsumi a v témže roce vystoupil jako sólista na mezinárodním festivalu v japonské Karuizawě. Jeho nejnovější sólové CD s díly Franze Liszta a Bedřicha Smetany vydala roku 2020 společnost Supraphon.