Porota 1. kola

Klarinetista Karel Dohnal je laureátem řady významných mezinárodních soutěží, natočil několik CD sólového a komorního repertoáru a je členem PhilHarmonia Octet, Tria Amadeus a orchestru Státní opery Praha. Jako pedagog působí na Fakultě umění Ostravské univerzity a pravidelně vyučuje na kurzech u nás i v zahraničí. Je velmi uznávaným a vyhledávaným interpretem soudobé hudby, přičemž premiéroval a inicioval vznik mnoha skladeb sólového i komorního repertoáru řady současných skladatelů. V nedávné době sólově vystoupil mj. s Bamberskými symfoniky a Essenskou filharmonií.

Renomovaný litevský klavírista Justas Dvarionas vystudoval Moskevskou konzervatoř mj. jako žák Michaila Pletněva. Stal se laureátem mnoha prestižních soutěží v tehdejším Československu, Itálii, Portugalsku a Litvě. Jako sólový i komorní hráč vystoupil v řadě evropských zemí, Spojených státech, Kanadě, Japonsku a Austrálii. Věnuje se rovněž pedagogické činnosti, a to na hudebních školách ve Velké Británii a Litvě, často vede mistrovské kurzy. Od roku 2008 zastává post viceprezidenta Evropské unie hudebních soutěží pro mládež a působí jako člen mnoha mezinárodních porot hudebních soutěží v Evropě, Asii a Severní Americe.

Japonská houslistka Shizuka Ishikawa získala v roce1969 první cenu v Mezinárodní rozhlasové soutěži Concertino Praga, poté přesídlila do Prahy a od roku 1970 studovala jako stipendistka Československého rozhlasu. Později získala laureátské tituly na mezinárodních soutěžích Henryka Wieniawského v Poznani, královny Alžběty v Bruselu a Fritze Kreislera ve Vídni. V devatenácti letech hrála poprvé sólově s Českou filharmonií, dva roky nato poprvé na festivalu Pražské jaro. V jejím repertoáru zaujala význačné místo česká hudba, spolupracovala mj. s Českou filharmonií, Brněnskou filharmonií a Dvořákovým komorním orchestrem. Od roku 1997 je členkou Kubelíkova tria, s kterým pravidelně vystupuje na světových pódiích.

Klavíristka a hudební režisérka Markéta Tomková Janáčková absolvovala Konzervatoř v Teplicích a AMU v Praze. Jako sólistka a komorní hráčka vystupovala na koncertních pódiích doma i v zahraničí, spolupracovala s Pražským komorním orchestrem, Moravskou filharmonií Olomouc či Filharmonií Bohuslava Martinů Zlín. Od roku 1999 se věnuje tematice židovských terezínských autorů. Je zakladatelkou a členkou Janáčkova tria. Od roku 2009 působí jako hudební režisérka Českého rozhlasu. Ve stejné roli také spolupracuje mj. s Českou televizí a s Českou filharmonií při nahrávání edukativních koncertů.

Klavírista Karel Košárek je vítězem Smetanovské klavírní soutěže, Corpus Christi Piano Competition a laureátem Walter Naumburg Competition v New Yorku. Spolupracoval s řadou významných dirigentů, mj. s Jiřím Bělohlávkem, Christopherem Hogwoodem, Jakubem Hrůšou či Tomášem Netopilem a předními orchestry včetně České filharmonie. Na svém kontě má řadu nahrávek u společností Supraphon, Naxos, Hyperion aj. V mnoha komorních koncertech byl partnerem Magdaleně Kožené, Soně Červené, Radku Baborákovi či Jiřímu Bártovi. V uplynulých sezonách vystoupil se sólovými recitály mj. v New Yorku, Dallasu, Palm Beach, Calgary, Tel Avivu, Petrohradu a Bangkoku.