Ohlédnutí za Concertino Praga 2020

29. říjen 2020

Dvořákova mezinárodní rozhlasová soutěž Concertino Praga potěšila jihočeské publikum již po dvaapadesáté. Soutěž letos poprvé vrcholila opravdových finálovým večerem.

Čtyři finalisté byli z Ruska a České republiky, pracovně jsme tedy toto finále nazvali jako hokejové utkání Rusko x Česko. Do finále se probojovali po dvoukolovém klání z 54 celkově přihlášených soutěžících ze šestnácti zemí. Ani Covid 19 nezastavil nadšení mladých hudebníků, a tak mohli v Rudolfinu i za účasti publika předvést svoje mistrovství. Svým doprovodem je podpořil Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod taktovkou dirigenta Jiřího Rožně. To vše se odehrálo 12. září 2020 a těmi šťastnými finalisty byli klavírista Jan Schulmeister a houslista Daniel Matejča z České republiky a za „ruský tým“ trumpetista Aleksandr Rublev a klavírista Vsevolod Zavidov.

O vítězi rozhodovala dvanáctičlenná porota, kterou tvořili dirigent Jakub Hrůša, klavíristé Ivo Kahánek a Lukáš Vondráček, houslisté Václav Hudeček - mimochodem první český vítěz soutěže a Dmitry Sitkovetsky – vůbec první vítěz Concertina Praga, dále flétnista Walter Auer, hobojista Francois Leleux, klarinetista Daniel Ottensamer, trumpetista Marek Zvolánek, harfistka Jana Boušková, ředitel České filharmonie David Mareček a hudební producent Thibaut Maillard.

Porotu svým výkonem nejvíce přesvědčil čtrnáctiletý ruský klavírista Vsevolod Zavidov, který si pro finálové kolo vybral Klavírní koncert č. 1 Es dur Franze Liszta. Kromě šeku na 5 000 EUR od Rodinné nadace Karla Komárka, si odnesl ještě Cenu Českého rozhlasu - vydání CD a do třetice všeho dobrého získal ještě šek ve výši 15 000 Kč od Nadace Bohuslava Martinů.

 Fotoreportáž Petry Hajské z finálového večera

Nové partnerství Českého rozhlasu s Akademií klasické hudby na pořádání Concertina Praga přineslo kromě atraktivního finálového koncertu právě přesun finálového koncertu jako součást festivalu Dvořákova Praha. Je logické, že tradiční Jihočeský festival se posunul též do podzimního termínu.

Laureáty Concertino Praga zachytil na festivalu fotograf Peter Ganzglück 

Český Krumlov, Maškarní sál

Jihočeský festival Concertino Praga je jen o dva roky mladší než samotná soutěž. Poprvé se konal v roce 1969 a s nápadem přišel hudební skladatel Viktor Kalabis a jeho manželka, cembalistka Zuzana Růžičková. Oba měli k jižním Čechám vřelý vztah. Viktor Kalabis v Jindřichově Hradci studoval na gymnáziu, později měl v tomto kraji svoje letní sídlo a trávil zde opravdu hodně času. Podařilo se mu pro festival nadchnout nejen místní obyvatele, ale i zástupce města. Festival se tak těší velké dlouholeté podpoře města Jindřichův Hradec. Soutěž zde má i svůj hotel s názvem Concertino.

Panství Bechyně, Vokův sál

Další silnou stránkou Jihočeského festivalu, která přetrvává, je úžasná atmosféra mezi mladými hudebníky. Navzájem se obohacují nejen po hudební stránce, ale i životním přístupem a zkušenostmi z dosavadního hudebního života. Tím nakazí celé okolí. Snadno překonávají jazykové bariéry, na koncertech se podporují, večery tráví společně nejen provozováním a poslechem hudby. Často zde vznikají pevná přátelství na celý život, někdy máme štěstí být i u narození nové lásky. Jen loučení bývají někdy těžká a slzavá, na letišti v Ruzyni pak najednou všichni zmlknou a neví, jak říct sbohem.

S jakými dojmy letošní účastníci Jihočeského festivalu odjížděli?

Vsevolod Zavidov, 1. místo, klavír, Rusko
Opravdu mě bavilo hrát s orchestrem a pracovat s tak skvělým dirigentem. Potkal jsem nové přátele, což je pro mě velmi cenné. Na tuto zkušenost nikdy nezapomenu! Užíval jsem si atmosféru všech malých měst s nádhernými hrady a kostely v jižních Čechách. Bavilo mne hrát spolu s ostatními znělku Concertino Praga a pobývat ve společnosti skvělých a talentovaných chlapců! Jsem opravdu hrdý na to, že jsem byl součástí tohoto festivalu! Děkuji!

Daniel Matejča, 2. místo, housle, Česká republika
Concertino jsem od začátku miloval, zejména finálové kolo, hrát v Rudolfinu bylo opravdu něco, orchestr, dirigent a atmosféra byla prostě úžasná. Nikdy na to nezapomenu. Jihočeský festival byl jako malá oslava po finálovém kole. Každý koncert měl úžasnou atmosféru spojenou s krásným výletem. Koncerty se konaly na naprosto úžasných místech. Jsem rád, že jsem byl součástí tohoto hudebního kolektivu, získal nové dovednosti a přátele.

Alexandr Rublev, 3. místo, trubka, Rusko
Účast na soutěži Concertino Praga se mi opravdu líbila, je to možná nejlepší soutěž, které jsem se zúčastnil. Během Jihočeského festivalu jsem získal spoustu zkušeností a nových přátel. Organizace fungovala na profesionální úrovni! Nikdy na toto turné nezapomenu; na nádherné sály, ve kterých jsem vystupoval, a samozřejmě na příběhy s tím spojené!

Márton Bubreg, čestné uznání 2. stupně, saxofon, Rakousko
Na festivalu jsem se setkal se známými muzikanty (Márton Bubreg není totiž na Concertino Praga nováčkem, soutěž se svým bratrem, klarinetistou Bencem Bubregem, vyhráli již v roce 2018 – dokonce byli jejími absolutními vítězi) a navíc získal další hudební přátele! Všichni jsou skvělí hudebníci a všichni hrají velmi dobře. Finále jsem si užil a všem účastníkům gratuluji. Bavilo mne hrát s ostatními kluky znělku a líbila se mi všechna místa, kde jsme hráli.

Festivalovými městy a místy jsou již dlouhá léta Český Krumlov a jeho zámek, Bechyně a Panství Bechyně, dále Schwarzenberská hrobka v Třeboni a tradiční závěr festivalu se odehrává na zámku v Jindřichově Hradci. Letos to byla pánská jízda. Ke čtyřem finalistům se přidali nejúspěšnější semifinalisté - bulharský klavírista Ivaylo Vassilev, rakouský saxofonista Márton Bubrega a jeho bratr klarinetista Bence Bubreg. Ty ještě doplnili italský hobojista Carlo Cesaraccio a nejmladší český účastník druhého kola soutěže, klarinetista Ondřej Toman.

Třeboň, Schwarzenberská hrobka

Všechny koncerty Jihočeského festivalu natočil a ze záznamu odvysílal Český rozhlas Vltava. Vy si je můžete zpětně poslechnout na našich webových stránkách.

Jindřichův Hradec, Rytířský sál

Spustit audio