Na finalisty Concertino Praga 2020 čeká závěrečný umělecký souboj v „přímém přenosu“. 

21. květen 2020

Finálové kolo soutěže Concertino Praga letos poprvé získá napínavou atmosféru bezprostředního soutěžení. Čtyři mladí finalisté vybraní na základě nahrávek budou muset obstát nejen před publikem, ale také před porotou sestavenou z prvotřídních hudebníků. Budou mezi nimi klavírista Lukáš Vondráček, dirigent Jakub Hrůša, houslista Václav Hudeček a další.

Program

Edvard Grieg: Klavírní koncert a moll, op. 16 (Jan Schulmeister)
Sergej Prokofjev: Houslový koncert č. 1 D dur, op. 19 (Daniel Matejča)
Alexandr Aruťunjan: Koncert pro trubku a orchestr As dur (Aleksandr Rublev)
Ferenc Liszt: Klavírní koncert č. 1 Es dur, S. 124 (Vsevolod Zavidov)

Concertino Praga letos zahajuje novou éru, v níž do tradiční soutěže Českého rozhlasu vstupuje jako partner Akademie klasické hudby. Účast na regulérním koncertu Dvořákovy Prahy pro ně bude nejen velkou motivací, ale také zatěžkávací zkouškou, během níž se pozná, co všechno se v talentovaných sólistech skrývá. Opravdu nadějný umělec umí nejen bezvadně hrát, ale dokáže své umění také stoprocentně předat publiku. Finalisty Concertina Praga doprovodí Symfonický orchestr Českého rozhlasu pod vedením dirigenta Jiřího Rožně.

Předprodej vstupenek bude spuštěn během měsíce června. Pro aktuální informace o spuštění prodeje a způsobu nákupu sledujte web.

Interpreti

Daniel Matějča

Daniel Matejča

Houslista Daniel Matejča studoval hru na housle na ZUŠ Jabloňová v Liberci, v současné době je žákem prof. Ivana Štrause na pražské HAMU. Absolvoval řadu workshopů s předními houslisty, pořádaných Českou filharmonií, je mj. absolutním vítězem Národní soutěže ZUŠ, vítězem ústředního kola německé Národní soutěže Jugend musiziert a vítězem a laureátem mezinárodních klání Soutěž Josefa Muziky a Soutěž Josefa Micky. V letech 2016 a 2018 se stal nejúspěšnějším zástupcem ČR na prestižní Kociánově houslové soutěži a v roce 2019 se stal jejím absolutním vítězem. Na základě těchto úspěchů jej pozval patron soutěže Pavel Šporcl ke společným celovečerním koncertům. Ve čtrnácti letech vystoupil jako sólista v Mendelssohnově Houslovém koncertu v doprovodu orchestru divadla F. X. Šaldy v Liberci. Výborně hraje i na bicí nástroje.

Alexandr Rublev 

Aleksandr Rublev

Moskevský rodák Aleksandr Rublev hraje na trubku od svých pěti let, v současné době studuje na Ruské akademii hudby Gněsinových. Získal umělecká stipendia Vladimira Spivakova a nadace New Names Foundation. Je držitelem řady ocenění v mezinárodních soutěžích, mezi něž patří mj. pařížská Mezinárodní hudební internetová soutěž, srbská Mezinárodní hudební soutěž, Mravinského soutěž v Petrohradu, Classic Pure Vienna a moskevská televizní soutěž pro mladé hudebníky Louskáček. Mezi jeho největší úspěchy patří zlatá medaile z Vídeňské mezinárodní hudební soutěže. Hostoval na řadě festivalů v Nizozemsku, Francii, Itálii, Španělsku a Německu. Je členem mládežnického orchestru Yuri Bashmet Youth Symphony Orchestra. V loňském roce vystoupil s komorním orchestrem Orchestra da Camera Fiorentina pod vedením Giuseppe Lanzetty.

Jan Schulmeister 

Jan Schulmeister

Jan Schulmeister se hře na klavír věnuje od pěti let. Kromě ZUŠ v Kroměříži absolvoval řadu mistrovských kurzů doma i v zahraničí. Z mnoha klavírních soutěží si odnesl ta nejvyšší ocenění, mj. se dvakrát stal vítězem Národní soutěže ZUŠ, dvakrát získal absolutní vítězství v soutěži Piano Talents v Miláně a stal se absolutním vítězem soutěží Amadeus a Beethovenovy Teplice. Jeho posledním výrazným úspěchem je vítězství v Mezinárodní klavírní soutěži Césara Francka v Bruselu. Spolupracuje s Filharmonií Brno, Moravskou filharmonií Olomouc, Pražským komorním orchestrem, souborem Barocco sempre giovane, Tomášem Netopilem či Wihanovým kvartetem. Pravidelně sólově koncertuje nejen na českých, ale i na zahraničních pódiích, účinkuje v rámci mezinárodních hudebních festivalů Pražské jaro, Dvořákova Praha či Smetanova Litomyšl. Počátkem letošního roku vydal své první CD.

Vsevolod Zavidov 

Vsevolod Zavidov

Ruský klavírista Vsevolod Zavidov se začal hře na klavír učit jako čtyřletý v Ústřední hudební škole při Čajkovského konzervatoři v Moskvě, v roce 2018 přešel na Ruskou akademii hudby Gněsinových. V osmi letech debutoval ve Velkém sále Moskevské konzervatoře, vystoupil také v moskevském Domě hudby i v řadě dalších ruských měst. Roku 2016 získal první cenu v soutěži Debut International Piano Competition v New Yorku a představil se na sólovém recitálu Weill Recital Hall v rámci Carnegie Hall. Roku 2017 hrál sólový part v Klavírním koncertu č. 1 Dimitrije Šostakoviče pod taktovkou Vladimira Spivakova, o rok později vystoupil v Manchesteru a na pozvání festivalu Golden Key Music Festival také ve Vídni, téhož roku rovněž získal Grand Prix na přehlídce Impromptu!. V roce 2019 se představil na pěti recitálech v New Yorku, Connecticutu a New Jersey.

Symfonický orchestr Českého rozhlasu

Symfonický orchestr Českého rozhlasu patří k nejvýznamnějším a nejstarším orchestrům v České republice. Po mnoho desítek let představuje univerzální symfonické těleso s širokým záběrem repertoáru z oblasti koncertní i operní hudby. Jako stálí nebo hostující dirigenti s orchestrem spolupracovali např. Václav Talich, Karel Ančerl, Václav Neumann, Vladimír Válek a Charles Mackerras. Současným šéfdirigentem je Alexander Liebreich. Řada světových hudebních skladatelů provedla s orchestrem vlastní skladby: Sergej Prokofjev, Aram Chačaturjan a další. Orchestr se vždy intenzivně věnoval nahrávací činnosti a má zásluhu na vzniku zvukových záznamů mnoha děl českých klasiků, která nejsou běžnou součástí repertoáru. Na festivalu Dvořákova Praha nevystoupí poprvé: např. roku 2014 se zde podílel na světové premiéře kompletního koncertního provedení Dvořákovy operní prvotiny Alfred s původním německým libretem a roku 2019 na unikátním nastudování Dvořákova prvního zhudebnění libreta Král a uhlíř v novodobé premiéře.

Jiří Rožeň
Dirigent Jiří Rožeň

Letos devětadvacetiletý Jiří Rožeň patří k největším objevům mladé dirigentské generace. Dirigování studoval na několika vzdělávacích institucích v Praze, Salcburku, Hamburku, Curychu a Glasgow. Byl účastníkem mistrovských kurzů vedených osobnostmi jako Daniele Gatti, Bernard Haitink a David Zinman. Mezi jeho dosavadní největší úspěchy patří účast ve finále dirigentské soutěže v Salcburku a post asistenta šéfdirigenta BBC Scottish Symphony Orchestra, kde pracoval po boku Donalda Runniclese a Thomase Dausgaarda. Spolupracuje s Českou filharmonií, s níž také realizoval nahrávku skladby Kalon soudobého britského skladatele Richarda Blackforda. Mezi orchestry, s nimiž dosud vystoupil, dále patří Deutsches Sinfonie-Orchester Berlin, BBC Philharmonic, Ulster Orchestra, Camerata Salzburg, Komorní filharmonie Pardubice, Filharmonie Brno ad. Je velkým propagátorem české hudby: kromě děl klasického repertoáru pečuje také o díla autorů 20. století Viktora Kalabise nebo Miroslava Kabeláče, jehož Symfonii č. 4 provedl v rakouské premiéře na Salcburském festivalu.

Spustit audio