Laureáti soutěže 2010 poprvé na společném vystoupení

22. duben 2010

Dne 21. dubna 2010 se v kostele Sv. Vavřince v Praze setkaly Veronika Hrdová a Julie Svěcená, nositelky prvních cen mezinárodní soutěže, aby před naplněným sálem přednesly velmi zajímavý a náročný repertoár. Jeho část tvořily i skladby vítězných nahrávek, které již posluchači Českého rozhlasu 3 – Vltava měli možnost vyslechnout ve vysílání.

Spojení houslí (Julie Svěcená) a kytary (Veronika Hrdová), dvou nástrojů, které k sobě mají historicky velmi blízko, bylo z hlediska dramaturgie velmi nápadité a koncepčně zdařilé. Zejména pak v souladu se specifickou akustikou sálu, která jako by pro ně byla přímo stvořena. Nejvíce patrné to bylo u kytary, kde povaha nástroje vyžaduje menší prostory a delší dozvuk. Publikum mělo s interpretkami bezprostřední kontakt, sedadla v sále totiž čítají maximálně čtyři řady, rozprostřené kolem pódia.

Vystoupení otevřela Veronika, která přednesla Valse Favorite francouzského kytaristy a skladatele Napoleóna Costeho. Na ni navázala Julie s Introdukcí a Tarantellou Pabla Sarasateho. Za klavír usedl Václav Mácha, který jí byl po zbytek večera rovnocenným partnerem. Julii dal potřebný prostor pro vyniknutí, zároveň však svůj part, tam kde to vyžaduje, přednesl s brilantní technikou a plastickou dynamikou. Pořadí mladých hudebnic se pravidelně střídalo až do konce večera, který uzavřela Veronika skladbou Petra Ebena Mare Nigrum. Ta byla v soutěži povinná. Repertoár večera byl umělecky a technicky velmi náročný, zejména pak jeho druhá polovina.

Mám-li jmenovat alespoň jednu skladbu, která mne ten večer nejvíce zaujala, pak u Veroniky to byla Songe Capricorne Rolanda Deyense, která svojí melancholickou náladou a zároveň určitým neklidem vyžaduje velmi procítěný, avšak ne příliš patetický přednes. A přesně to se Veronice povedlo. Julie mne pak přesvědčila virtuózním přednesem Ravelova Tzigana. Těším se proto na slavnostní koncert laureátů v Rudolfinu dne 20. 6. 2010 od 19.00 hod., kde jej provede se Symfonickým orchestrem Českého rozhlasu.

Veronika Hrdová

Atmosféra v téměř vyprodaném sále byla velmi bezprostřední, posluchači vřelým potleskem ocenili hráčské umění a na svůj věk i neobyčejně vyzrálý přednes obou interpretek, které se na pódium ještě několikrát vracely. My se nyní můžeme těšit na jejich další vystoupení, tentokráte již v rámci červnového koncertního turné, kde vystoupí společně s ostatními vítězi Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga 2010.

Julie Svěcená a Václav Mácha
autor: Tomáš Chmelár
Spustit audio

Více o tématu