Dívčí finále na Concertino Praga

16. květen 2024

Ve finále mezinárodní hudební soutěže Concertino Praga se představí poprvé v historii čtveřice mladých hudebnic.

V pondělí 13. května vyhlásila porota finalisty 58. ročníku Concertino Praga. Finalistky soutěže jsou v letošním roce samé dívky: klavíristky Anke Chen (Čína), Celinu Höferlin (Německo) a Noru Lubbadovou (Česko) doplní houslistka Zoja Syguda (Polsko).

Finalistky vystoupí na soutěžním veřejném koncertu konaném v rámci mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha 14. září 2024. Jejich výkony posoudí odborná porota, která bezprostředně po koncertu vyhlásí vítězku. Ta získá finanční stipendium ve výši 5000 eur. Další v pořadí získají stipendia ve výši 2800, 1700 a 700 eur. Finálový koncert bude vysílat Český rozhlas Vltava.

„Vzhledem k velmi široké skupině diametrálně rozdílných nástrojů nebylo posuzování v letošním ročníku soutěže Concertino Praga snadné,“ uvedl člen poroty pro první kolo soutěže, houslista František Novotný. „Jako porotce jsem měl při zvažování na paměti dlouholetou závaznou soutěžní tradici a respekt, kterému se Concertino Praga i v mezinárodním kontextu těší. Doufám, že nahrávky, z nichž vzejdou letošní finalisté, budou v archivu soutěže patřit skutečně k těm nejlepším a jejich vynikající úroveň bude nesporná i při poslechu (dohledávání či historickém ohlédnutí) kdykoli v budoucnu.“

Odborná porota ve složení Jana Brožková (hoboj, ČR), Lukáš Hurník (skladatel, ČR), Jiří Houdek (trubka, ČR), Lukáš Klánský (klavír, ČR), Pavel Kuzmichev (housle, Rakousko), František Novotný (housle, ČR), Matthias Schorn (klarinet, Rakousko) vyslechla nahrávky 35 mladých hudebníků z 15 zemí.

Porota dále oznámila jména soutěžících, kteří jsou dle výsledného pořadníky nejen náhradníky finalistek soutěže, ale i účinkujícími na na Talent Stage Mezinárodního hudebního festivalu Dvořákova Praha 2024. Jsou jimi fagotista Levente Bubreg (Rakousko), klarinetista Matthew Stephen Hockaday (Česko), violoncellista Darin Lambrev (Bulharsko), akordeonista Viktor Stocker (Česko) a houslistka Lana Zorjan (Srbsko).

Zároveň byli zveřejněni nositelé speciálních cen soutěže.

Cena Rodinné nadace The Karel Komárek Family Foundation pro nejúspěšnějšího českého účastníka soutěže získala Nora Lubbadová.

Cenu Nadace Bohuslava Martinů získal Matthew Stephen Hockaday.

Cenu Nadace Viktora Kalabise a Zuzany Růžičkové získali Darin Lambrev a Zoja Syguda.

Spustit audio

Více o tématu