Concertino Praga 2017 zná své vítěze

23. leden 2017

Mezinárodní odborná porota určila v neděli 22. ledna vítěze 51. ročníku tradiční rozhlasové soutěže Concertino Praga.

Tento rok byla soutěž vypsána pro flétnu – hoboj – klarinet – fagot – trubku. Absolutní vítězkou a držitelkou ceny Heleny Karáskové se stala Uliana Zhivitckaia z Ruska. Vítězové soutěže budou své výkony obhajovat na koncertu laureátů, který se uskuteční ve Smetanově síni Obecního domu 9. června. Na koncert naváže tradiční Jihočeský festival Concertino Praga.

Do letošního 51. ročníku mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků se přihlásilo dvacet soutěžících z Ruska, Bulharska, Běloruska, Ukrajiny, Slovinska, Izraele, Lotyšska, Kanady a Španělska. Českou republiku reprezentovalo pět nahrávek.

Absolutní vítězce, kterou se pro tento rok stala flétnistka Uliana Zhivitckaia, vydá Český rozhlas profilové CD.

„Vyhlášení vítěze předcházela důkladná a systematická práce mezinárodní odborné poroty. Porotci vyslechli všechny přihlášené nahrávky, aniž by znali jména soutěžících, kteří je pořídili, a následně vybrali podle nového bodového systému nejlepší snímky. Nahrávka Uliany Zhivitcke z Ruska přesvědčila svou technickou i výrazovou kvalitou natolik, že se porota této soutěžící rozhodla udělit kromě prvního místa v kategorii Flétna také cenu za nejlepší provedení povinné skladby a následně se stala absolutní vítězkou letošního ročníku,“ uvedl šéfproducent hudební tvorby Českého rozhlasu Lukáš Hurník.

V kategorii FLÉTNA se umístila na prvním místě Uliana Zhivitckaia (Rusko), v kategorii HOBOJ se na druhém místě (první cena nebyla udělena) umístil Timofei Iakhnov (Rusko), v kategorii KLARINET obsadil první příčku Andrey Ryazantsev (Rusko) a první místo v kategorii FAGOT získal Adam Plšek.

Koncert vítězů se uskuteční ve Smetanově síni Obecního domu 9. června. Na koncert naváže tradiční Jihočeský festival Concertino Praga. Laureáti vystoupí v koncertních sálech či zámcích čtyř měst v termínu od 12. do 16. června. Soutěž Concertino Praga tak naplňuje svůj hlavní cíl - propagovat klasickou hudbu a seznamovat veřejnost s nejlepšími českými a zahraničními interprety nastupující generace mladých hudebníků.

Výkony mladých umělců letos posuzovala porota ve složení: Jan Ostrý (flétna), Jozef Luptáčik (klarinet), Renata Penezić (flétna), Robert Wolf (flétna), Jana Brožková (hoboj), Jan Hudeček (fagot) a Marek Zvolánek (trubka).

Kompletní výsledky si můžete prohlédnout v přiložené Výsledkové listině Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga 2017.

Spustit audio

Více o tématu