Concertino Praga 2013

2. říjen 2014

Zasedání mezinárodní i národní poroty 47. ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže Concertino Praga 2013 je za námi.

Národní porota v složení Mgr. Gabriela Demeterová, MgA. Miloslav Klaus, MgA. Milan Langer a MgA. Tomáš Jamník v čele s předsedou poroty Mgr. Vlastimilem Kobrlem, zasedala v Praze v lednu. Vyslechla celkem 24 soutěžních nahrávek v kategoriích kytara (6), violoncello (3), klavír (4) a housle (11). Výsledková listina a rozdělení cen je k nahlédnutí níže.

Do mezinárodního kola soutěže tak vyslala za kytaru Barboru Kubíkvou , za violoncello Viléma Vlčka, za klavír Matyáše Nováka, kteří obsadili v daných kategoriích první místo. Porota se také rozhodla, že Českou republiku budou v mezinárodní soutěži Concertino Praga 2013 reprezentovat i Hedvika Švendová za kytaru a Josef Vlček za housle. Housle (ač jejich zastoupení bylo největší) byly, mimochodem, jediná kategorie, kde porota neudělila první místo.

Téměř na měsíc přesně, o víkendu 9. – 10. 2. zasedla Mezinárodní porota Concertino Praga 2013. Mladé muzikanty si přišli vyslechnout a zhodnotit jejich dovednosti vážená jména z oblasti hudby z celého světa.

Porotě předsedal Leoš Čepický, jejími dalšími členy byla francouzská houslistka Ryoko Yano, cellista Wolfgang E. Schmidt z Německa, kytarista Josef Zsapka ze Slovenska, klavírista Igor Ardašev z České republiky a za Evropskou vysílací unii EBU byli jmenováni Maria Kopana (Řecko) a Otto Lamadé (Německo). Porota vyslechla celkem 26 soutěžních nahrávek z 15-ti zemí světa. Výsledky zasedání naleznete opět v příloze tohoto článku.

"Laureáti" stávajícího sedmačtyřicátého ročníku Mezinárodní rozhlasové soutěže mladých hudebníků Concertino Praga se poprvé společně představí veřejnosti na sérii vystoupení v Praze a jižních Čechách. Turné otevírá 16. června 2013 slavností koncert v Rudolfinu v Praze, na kterém „laureáti“ mezinárodního kola vystoupí s Jihočeskou komorní filharmonií.

autor: Centrum uměleckých těles, soutěží a přehlídek
Spustit audio

Více o tématu