47. ročník Jihočeského festivalu Concertino Praga je u konce.

27. červen 2015

Závěrečný koncert 47. ročníku Jihočeského festivalu začal v 19 hodin v Rytířském sále zámku v Jindřichově Hradci, městě, které nad celým ročníkem převzalo záštitu.

Odtud se tóny vážné hudby nesly snad přes všechna nádvoří a živě i na vlny Českého rozhlasu Vltava. Hlediště bylo plné nadšených posluchačů, pánové klasicky ve smokingu a dámy v krásných šatech.

Představilo se sedm seskupení, večer zahájili Češi - trio Matyáš Houf (barokní flétna), Dominik Velek (violoncello) a Anna Mimrová (cembalo), druzí zahráli absolutní vítězové - duo Larisa Palochová (housle) a Matyáš Novák (klavír).

Čtěte také

Následovalo bulharské ďábelsky energické trio Kalina Mincheva, Bogdana Burin (housle) a Mihaela Petrova (klavír) a jejich interpretace Šostakovičovi Hudby k Lidské komedii. Poté německé okouzlující duo Charlotte Kuffer (flétna) a Max Vogler (hoboj).

Po krátké pauze přišlo velké překvapení, pro veliký úspěch se produkce rozhodla pro přídavek: Arno Babadjanian: Klavírní trio fis moll v podání úžasného tria Debora Stefanova (housle), Momchill Pandev (violoncello) a Milla Mihova.

Jako páté se nám představilo vyzrálé české duo Vilém Vlček (violoncello) a Ondřej Zavadil (klavír), poté nás oslnilo trio ve složení Martin Chudada (klavír) - žák Iva Kahánka, Filip Zaykov (housle) a Adam Riethof (klarinet) podáním postromantického Giana Carla Menottiho. Poslední "slovo" zaslouženě patří absolutním vítězům, tedy Larise a Matyášovi, zahráli Griegovu Sonátu G dur č. 2, 1. větu.

Po úspěšném koncertě si pro nás město Jindřichův Hradec ve spolupráci s hotelem Concertino připravilo velkolepý raut v překrásném prostředí hudebního pavilonu Rondel.

Letošní ročník je tedy u konce a nezbývá, než se těšit na příští.

autor: Radek Horáček
Spustit audio