Concertino v Concertinu

30. září 2023

Mezinárodní soutěž mladých hudebníků Concertino Praga dospěla do samého závěru. Sečteno a podtrženo. Výsledky 57. ročníku Dvořákovy rozhlasové mezinárodní soutěže mladých hudebníků Concertino Praga jsou známy, tiskové zprávy jsou napsány, laureáti přemýšlejí, jak naloží se studijními stipendii a dalšími benefity. A mají za sebou dva týdny plné zážitků.

Dva roky po založení soutěže se zrodil nápad přidat k soutěži finalistů soutěže Concertino Praga společné koncertování na jihočeských hradech a zámcích. Toto rozhodnutí, motivované původně i snahou obohatit rozhlasový archiv o cenné nahrávky budoucích slavných umělců, bylo šťastné. Jihočeský festival Concertina Praga není jen sérií komorních koncertů v historických prostorách za přítomnosti rozhlasových mikrofonů, ale také prostředím, v němž se lámou ledy, tříbí charaktery, dílnou poznání druhých i sama sebe. Nezažívají to jen hudebníci, stejnou zkušenost získají všichni, kdo mají s tímhle festivalem něco společného.

Bylo tomu tak i letos, bezprostředně poté, co mezinárodní porota vyhlásila vítězem sólové kategorie soutěže třináctiletého klavíristu Adama Znamirovského a vítězem komorní kategorie duo Daniel Matejča – Jan Schulmeister. Laureáti strávili následující týden v Concertinu nejen pocitově, ale doslovně. Jejich základnou, odkud vyráželi za zážitky nejen hudebními, se stal jindřichohradecký hotel odkazující svým názvem nikoli náhodou na tradici Jihočeských festivalů Concertina Praga.

Kroky laureátů Concertino Praga 2023 kromě Jindřichova Hradce, kde se konalo tradiční finále Jihočeského festivalu, směřovaly také do Českého Krumlova, Tábora a Bechyně, kde svým umem protkaným mládím a neutuchající energií nadchli posluchače ve vyprodaných sálech.

Těžko předvídat, zda a za jakých okolností se na jednom pódiu sejdou laureáti letošního ročníku Concertina Praga. Jisté je, že na tuhle soutěž nezapomenou. Je ve světovém měřítku ojedinělá. Těžko se jim ještě někdy stane, aby čas mezi přípravou na koncerty strávili společně na fotbalovém hřišti, procházkami po jihočeských městech, opékáním buřtů, koupáním v rybníku Vajgar, prohlídkami zámků nebo třeba hvězdárny. 

Jeden z favoritů letošního ročníku, německý flétnista Fabian Johannes Egger, který nakonec skončil druhý, popsal pro Český rozhlas festivalový týden jako neuvěřitelný zážitek, který se nedá zopakovat. „Lidé, které jsem měl možnost poznat, hudba, kterou jsme sdíleli, a rozhovory, které jsme vedli, byly bez výjimky krásné.“ Jeho krajanky, které utvořily klavírní trio Florestan, mají stejný názor: „Každý okamžik našeho pobytu v Praze a jižních Čechách byl nádherný. Opravdu jsme mohly vidět, jak nás hudba všechny spojuje.“

Sdílet tyto pocity mohou již za necelý rok následovníci letošních laureátů, pokud se do konce března 2024 přihlásí. Pro příští rok je vypsána soutěž v oboru sólová hra. Podrobnosti naleznete zde.

Spustit audio

Více o tématu