Žáby se vydaly klást vajíčka. Do terénu proto musí i ochránci, kteří obojživelníky sbírají u zábran a přenášejí

11. duben 2024 15:13

Každé ráno můžete teď u šumavských silnic potkat dobrovolníky s kyblíky. Vyzvedávají žáby zachycené ve sběrných nádobách a kontrolují zábrany. Zachraňují tak tisíce obojživelníků, kteří se vydávají ze svých zimovišť klást vajíčka do rybníků. Jedno z takových míst je u Šumavských Hoštic na Prachaticku.

„Byť dneska počasí tahům úplně nepřeje, tak tady na nás ve sběrné nádobě čeká jedna ropucha obecná. My jí teď s kolegou přendáme do kyblíku a přeneseme k lesu,“ ukazuje Jakub Hromas, předseda Českého svazu ochránců přírody Šumava, jednu ze sběrných nádob poblíž Šumavských Hoštic.

Dobrovolníci musí pravidelně kontrolovat i stav samotných zábran. „Vítr je může shazovat, ničit, tak se to prostě musí projít, opravit, sebrat žáby,“ potvrzuje Jakub Hromas.

Kvůli letošnímu teplému počasí postavili ochránci přírody zábrany dřív než obvykle. „Běžně je stavíme ke konci března, ale letošní jaro na sebe nenechalo dlouho čekat. První žáby mířící do rybníka jsme zaznamenali kolem 10. března, hlavní tah byl ke konci března a začátkem dubna. V současné době je většina žab v rybníce a probíhá spíš už tah zpátky do volné krajiny po vykladení,“ říká ochránce.

U Šumavských Hoštic podle něj naprosto převažují ropuchy obecná. „Zbytek jsou skokani hnědí a letos jsme zaznamenali i skokana štíhlého. To je jeden z těch vzácnějších, našli jsme tady zatím pouze jeden exemplář,“ doplňuje.

Na Vimpersku se členové Českého svazu ochránců přírody starají o několik kritických míst. „U Šumavských Hoštic stavíme zábrany asi dvanáct let, ale letos jsme je postavili ještě na další třech místech na Volarsku. Jedná se o Pivovarský rybník, Chlumský rybník a rybník Slunečná u obce Želnava,“ upřesňuje Jakub Hromas.

„Tam jsou ty počty daleko vyšší. U Hoštic přenášíme stovky obojživelníků, ale na těch třech lokalitách jsou to tisíce. Je tam i víc skokanů a hlavně se objevují třeba také čolci,“ doplňuje.

Celkem ochránci přírody na jihu Čech evidují okolo třiceti pro obojživelníky kritických úseků. Zábrany budou rozebírat v květnu.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související