Z nemocnice přímo do lázní v Třeboni. Tak má fungovat nový program pro pacienty po výměně kyčelního a kolenního kloubu

8. únor 2024 10:28

Rehabilitace po výměně kyčelního nebo kolenního kloubu může trvat i několik týdnů. Ve většině případů lékař po operaci doporučí také lázně. Po propuštění z nemocnice na ně ale pacienti musí čekat. Slatinné lázně Třeboň proto zavádí nový program, pacienti se sem přesunou pár dní po operaci.

Třeboňské lázně nabízí lidem po výměně kyčelního nebo kolenního kloubu rehabilitační cvičení ve vodě a další péči. Pacienti teď budou moct přijet bez čekání hned po operaci. „Ortopedi dokáží provést poměrně hodně operací, ale potom ti lidé potřebují rehabilitační péči. My jsme se rozhodli, že bychom nemocnicím, potažmo pacientům mohli podat pomocnou ruku,“ říká primář lázní Aurora Karel Bajer.

Pokud se projekt osvědčí, může se rozšířit na celý Jihočeský kraj. „Zatím jsme domluvení na spolupráci s Nemocnicí Jindřichův Hradec, ale program je zamýšlen pro celý kraj,“ potvrzuje jednatel lázní Vilém Kahoun.

Kdy se budou moct lidé z nemocnice do lázní přesunout, záleží na jejich zdravotním stavu. Primář Karel Bajer považuje za ideální přibližně dvanáctý den. „Pacienti musí být dostatečně soběstační, zátěž tady pro ně bude trošku jiná než v nemocnici, kde se většinou všechno odehrává na jejich vlastním lůžku, maximálně na pokoji,“ připomíná.

Pro pacienty z jindřichohradecké nemocnice zatím lázně v Třeboni vyhradily dvacet lůžek. „Očekáváme, že první pacienty v rámci pilotního programu bychom u nás mohli uvítat přibližně za čtrnáct dní, možná za tři týdny,“ dodává Karel Bajer.

Čtěte také

Díky novému programu se zkrátí doba čekání na rehabilitaci. Ta by podle indikačního seznamu ministerstva zdravotnictví neměla přesáhnout tři měsíce.

Na samotnou operaci se v Česku čeká průměrně dvanáct měsíců. To se nezmění. „Rozšířením hrazené lázeňské péče velmi pravděpodobně ke zkrácení čekacích dob nedojde. Už proto, že čekací lhůta na zákrok je primárně definovaná kapacitou příslušné nemocnice k provádění samotného výkonu, nikoli následné rehabilitace,“ vysvětluje mluvčí Všeobecné zdravotní pojišťovny Viktorie Plívová.

Jindřichohradecká nemocnice chystá ale změny i v plánování operací. „Naši lékaři budou nově schopni operovat deset endoprotéz týdně namísto nynějších osmi. Čekací doba se tak postupně o něco zkrátí. Iniciativu Slatinných lázní Třeboň vítáme a v současné době pracujeme na úpravě logistiky péče tak, aby byla pro pacienty co nejpřívětivější,“ uvádí mluvčí nemocnice Eliška Čermáková.

Dobu čekání na operaci stanovují i regule ministerstva zdravotnictví. Lidé by měli dostat nový kloub do roka.

Spustit audio

Související