Vánoční a zimní hudba na unikátních nahrávkách z rozhlasové fonotéky

25. prosinec 2022

Pro vánoční týden jsme připravili hudební kolekci ze skladeb domácích i světových autorů, ve které hrají prim vánoční koledy, duchovní skladby i díla se zimní tematikou. To vše v pestrém žánrovém rozpětí od sborů, přes sólový klavír, kantáty, instrumentální skladby s pastorálními motivy, melodram, až k jedinečným aranžím nejkrásnějších českých koled.

Jedním z nejpůvabnějších květů vánoční doby jsou koledy, v nichž básní, modlí i radují se a zpívají dávno ztichlá srdce našich předků, neboť zjihlá srdce nedovedou zatajiti, čím přetékají, zamlčeti, co je blaží… Napsal v roce 1943 do předmluvy k vydání sbírky českých koled skladatel Josef Bohuslav Foerster. Jeho slova, psaná v nejtemnějším čase naší novodobé historie, nacházejí naplnění i v sérii našich Poledních koncertů pro vánoční týden, kterou se česká vánoční hudba vine jako příslovečná zlatá nit.

Snímky na vzácných gramofonových deskách či magnetofonových pásech zachycují nejrůznější podoby koled, jak je upravili a zaranžovali čeští skladatelé Václav Trojan, Iša Krejčí, Karel Hába nebo Miloš Bok, Foerster sám je pak zastoupen nerudovským melodramem Romance štědrovečerní. Mimo to vám v kolekci Poledních koncertů přineseme široký výběr hudby s vánočními a zimními motivy z domova i cizích zemí, chybět nebude ani slavná pohádka o udatném Louskáčkovi, půvabně zhudebněná Čajkovským v roce 1892.

Spustit audio