V bývalém areálu nemocnice ve Vimperku vznikne komunitní zahrada a místo k setkávání

12. duben 2023 11:18

Klientům okolních domovů pro seniory, obyvatelům města i turistům poslouží nová komunitní zahrada ve Vimperku. Kvůli obnově prostor v areálu bývalé vimperské nemocnice vznikl Spolek pro vybudování Zahrady korunní princezny Štěpánky.

„Ještě tady vidíme zbytky živých plotů a labyrintu. Každá maminka vám potvrdí, že to je první místo, kam běží děti, protože je to velká krása, když se můžete schovat a číhat,“ ukazuje zahradu členka spolku a aktivizační pracovnice domovů pro seniory Alena Bernardová.

Nápad na obnovu místa se zrodil během pandemie koronaviru. „Zjistili jsme, že areál, který kdysi býval ovocným sadem a zahradou, která živila obyvatele a řádové sestry, je místem, kde bychom mohli prolomit covidovou bariéru. Je to venkovní prostor, nemuselo se větrat, byla tu menší pravděpodobnost nákazy. Tak jsme si říkali, že je to veliká krása, akorát jsme na ni trochu zapomněli a není už taková, jak bychom si představovali,“ vzpomíná Alena Bernardová.

Část zahrady by se teď měla stát místem setkávání, třeba při kulturních akcích. V dalším úseku by mohla vzniknout komunitní zahrada. „My tady rádi zahradničíme při aktivizační dílně, ale jak nám to možnosti dovolí, to znamená na oknech, balkoncích, terase. Určitě bych chtěla zkusit ty principy převést dál,“ říká aktivizační pracovnice Věra Patilová.

Čtěte také

„Mohly by tu být krásenky pod okny, slunečnice, do toho nějaké vyvýšené záhony, aby byly přístupné ze stoje a vozíčku. Mohli bychom se propojit třeba i s mateřskými školami, aby vznikla zase další komunita,“ líčí své plány.

Pomoci s financováním mají dotace, dárci i veřejná sbírka. Ruku k dílu přidávají také obyvatelé domova pro seniory, jehož areálu je zahrada součástí. „Společnými silami vyrábí háčkované panenky. Ty jsou na prodej, takže díky nim můžeme získávat finance. Teď je třeba budeme prodávat na vimperských trzích v parku, dají se koupit i přes internet,“ vysvětluje Věra Patilová.

Čestnými členy spolku jsou také obyvatelé domovů. A pro řadu z nich je budování zahrady velkým životním tématem. „Náš pan Vojtěch řekl: Já kdybych umřel, tak mi ani nemá kdo zazvonit. A my jsme si uvědomili, že na té naší zahradě musí být zvonička, aby zazvonila klekání, nebo třeba když si někdo bude přát, oznámila, že už není na tomto světě,“ dodává Alena Bernardová.

Spolek má také podporu města Vimperk. Začátkem března radní schválili bezúplatnou výpůjčku prostor zahrady.

Spustit audio

Související