Své veselé a hravé obrazy ukazuje Josef Synek na strakonickém hradě. Výstavou slaví osmdesátiny

4. duben 2024 10:58

Pětatřicet barevných obrazů Josefa Synka zaplnilo výstavní prostory Muzea Středního Pootaví na strakonickém hradě. Retrospektivní výstavu připravil malíř ke svým osmdesátým narozeninám. Jeho díla jsou v soukromých sbírkách po celém světě, vystavoval třeba i ve Florencii. Ve strakonické kolekci představuje své veselé figurální výjevy, zátiší, města a vesničky.

„To jsou vesnice, které si vymýšlím, ale realita v tom je. Tady vesnice s rybníkem, červený kostel, malé jihočeské město. Tenhle obraz je ještě z doby, kdy jsme jezdili do Bretaně,“ provází Josef Synek svou retrospektivní výstavou ve Strakonicích.

Jeden obraz zachycuje právě strakonický hrad. „Je z roku 1998. Když jsem přehraboval štosy obrazů na půdě, tak jsem ho tam našel a řekl jsem si, že musím Strakoňákům udělat trochu radost, že maluji také Strakonice,“ usmívá se autor.

Jeho města a vesničky, zátiší i figurální motivy spojuje barevnost, hravost a veselost. „Tohle je třeba masopust. Vzpomínám si, jak jsem jako dítě chodil do průvodu. Měl jsem povoleno, že jsem nemusel do školy a šel jsem s baráčníky, nosil jsem jim májku,“ vypráví.

Čtěte také

V tvorbě Josefa Synka se mísí moderní umění s naivním uměním. „Já se to snažím propojit. Moderní malování se mi strašně líbí, ale je pro mě je docela těžké namalovat abstraktní obraz, i když se o to pořád snažím,“ říká.

Tvoří skoro každý den. „To už je prostě taková posedlost, že by mi to chybělo, no. Někdy si odběhnu, nemám čas, třeba někam jedu, ale pak mě zase něco napadne,“ popisuje.

„Je dobré, když člověk přesně ví, co chce malovat, ale většinou ty obrazy vznikají třeba i s odstupem několika let. Málokterý obraz považuji za hotový. Pořád si říkám: Hele, tohle je tom špatně. Takže dokud mi ten obraz někdo neodnese, tak ho mám pořád k dispozici a předsouvávám, jak já říkám,“ dodává.

Kolekci obrazů Josefa Synka na strakonickém hradě doplňují plastiky Martina Gregory. Výstava je k vidění do 12. května.

autor: Petr Kubát
Spustit audio

Související