Sto let Ligetiho. Janáčkova filharmonie Ostrava oslavila výročí narození jednoho z nejinvenčnějších skladatelů 20. století

15. prosinec 2023

V závěru kalendářního roku nabídla Janáčkova filharmonie Ostrava zcela výjimečný program, díky kterému i tento orchestr oslavil stoleté výročí narození jednoho z nejinvenčnějších skladatelů 20. století Györgye Ligetiho, a to hned třemi skladbami.

Velkou výzvou byl večer hlavně pro dechovou sekci orchestru, která měla na pultech virtuózní sólistické party, ještě náročnější hraní čekalo na flétnistu Mattea Cesariho i hobojistu Viléma Veverku. Součástí Koncertu klasika 15. prosince, a tedy i předcházejícího večera v Ostravě, byla také Symfonie pro dechové nástroje Igora Stravinského a Tři vesnické scény Bély Bartóka.

Čtěte také

Co se Ligetiho tvorby týká, byli jsme svědky třech rozdílných skladeb: zvukově barevný a mikrointervalový Dvojkoncert pro flétnu, hoboj a orchestr z počátku 70. let je dobře známý. Už daleko méně Hodiny a mraky, dílo pro ženský sbor s pěti flétnami, pěti klarinety a orchestrem inspirované roztékajícími se a mravenci požíranými hodinami, obrazem od Salvadora Dalího.

Pod vlivem výzkumu rumunské lidové kultury napsal Ligeti už v roce 1951 Rumunský koncert, premiéry se dočkal až o 20 let později. Důvod? Po první zkoušce v Budapešti byla označena skladba jako politicky nekorektní a stažena. Sám skladatel o kompozici v roce 2000 napsal, že se jedná o dílo, které nejsilněji odráží jeho hlubokou lásku k rumunské lidové hudbě a k rumunské kultuře vůbec.

Do Ostravy přijel zkušený dirigent hudby 20. století i té současné Ilan Volkov, rozhovor s ním je také součástí Koncertu klasika.

Spustit audio

Související